אטקין זוהר

להגדלת תמונה, יש ללחוץ עליה. להזזת דף בחלון מאמר, יש לגלגל העכבר או לגלול סרגל הגלילה בימין החלון !
https://sites.google.com/site/kurikur45/noflim/atqin-zohr/ATKIN.jpg?attredirects=0

רב"ט מ.א. 40765

בן שושנה ויעקוב. נולד בי"ט בכסלו תרצ"ב (29.11.1931) במושב ביצרון.

מגיל 8 ואילך, השתתף בעבודה במשק הוריו והיה מטובי התלמידים בבית- הספר המקומי. אח"כ, למד במקווה ישראל, שם נודע כתלמיד מוכשר, עובד מסור, אחראי, וחבר טוב, רציני ועליז כאחד. במקווה-ישראל, הצטרף לגדנ"ע.

משסיים את לימודיו במקוה ישראל, חזר לכפרו - שם שהה עד סוף ההפוגה הראשונה. כשהתקרב הצבא המצרי עד אשדוד והנשים, הילדים פונו, בלילות, שמר בעמדות שמדרום לכפר במסגרת פלוגת מגן (פל"ם) ובימים, עבד במשק. כבן 16 חצי, ניסו הוריו להניעו מלהתגייס - אך הוא, החליט להתגייס לשרות מלא ולהצטרף לבני כיתתו בהכשרת הפלמ"ח בגבע.

לאחר הגיוס, השתתף בכיבוש לוד ורמלה במסגרת מבצע"דני".

מספרים עליו

מספרים עליו

"ביומן של הכשרת גבע, מסופר: "בתחילת הנסיגה נפגע חיליק (יחיאל) יושפה - אפרים קוטר וזוהר אטקין שעברו במקום, פינו איתם את חיליק. בדרך, פגע פגז בהם ושלושתם נהרגו..."

"להיות להם לפה" / אלוף רחבעם זאבי, "ידיעות אחרונות" 31.7.1984

"...בדרך כלל את ההודעות על ההרוגים, היו מודיעים חברי ההכשרה...כשהיו כל כך הרבה הרוגים, אז התארגנו. נניח, נהרגו אז שמה 3 מפרדס חנה, אמני, איפרמן והופמן. שלושה, אלה השלושה שהצטרפו אלינו, שפרדק [פרופ' אברהם בן יעקב] הביא אותם, הצטרפו להכשרה, שלושתם נהרגו..."

איון שערך עזרא גרינבאום עם עליז הוכברג 1986

"...אז הסתבר לי שמספר 2 שלי, חיליק יושפה, נפצע קשה. צעקתי וביקשתי עזרה בשבילו וגם בשבילי... ובאמת באו שניים. שני חברים, קוטר ועוד בחור אחד שני לא זוכר בדיוק, נדמה לי שזה היה זוהר אטקין, שנהרג אחר-כך..."

ראיון שערך דני שניידר עם אריה גצלר, כפר בני-ציון 22.5.1993

על זהר יקירי...

הנה מתקרב ובא יום השנה, אותו יום אשר בו קרה לנו האסון הגדול והנורא. עברה שנה מאותו יום מר ולי נדמה כי אתמול קרה הדבר, כאילו רק אתמול נחטף מאתנו זהר. לא יאומן כי יסופר! הפצע לא נגלד אפילו בקרום דקיק מאד.

תפקיד קשה נפל בגורלי: להספיד את בני היקר. אם לא ניתנה לי הזכות למלא את כל חובותי הרבות בתור אם בהיותך חי, אמלא את חובתי זו האחרונה כלפיך, זהר חביבי. נשמתך חיה עמוק בלבי וכרך לא ימוש לעולם ממני. קשה לשכח בן שנפל בהיותו עודנו ילד, רק בן 16 וחצי שנה היה. (ב 29 לנובמבר שנת 1948 מלאו לו 16). ועוד יותר קשה להסכים לרעיון שצריך לשכוח.

א בכדי נפל זהר: הוא נתן את חלקו בנאמנות במלחמת העצמאות של עמנו. אבל גם ההכרה הזאת לא מקלה על הכאב האיום וענוי נפשי. בסוף ההפוגה הראשונה ב-7 ליולי, הוא התנדב לצבא ובעוד 10 ימים ערב ההפוגה השניה ממש, בא קץ לחייו הצעירים.

זהר השתתף בקרב הגדול בלטרון כשהוטל עליהם לעכב את התגבורת של הלגיון. הם מילאו את התפקיד. החלטה של זהר להשתתף בשרות פעיל, בא אלינו במפתיע. אני עם הילדים הקטנים היינו בפינוי וגם החלק העיקרי של המשק - הרפת, כשהמצרים עמדו במרחק של כמה קילומטרים מאתנו באשדוד. זהר בא אלי והודיע לי תקיפות שהוא מתגייס. כל ההוכחות שהוא עודנו צעיר ושיבוא זמן גיוסו גם הוא ילך, לא הועילו. הוא טען שהחזית שלנו אינה מספקת אותו. "אני צריך להיות בקו הראשון ולא עם הזקנים במשלטים ובביצורים". זהר טען: "אינני יכול להישאר כאן" - והלך... ויותר לא חזר. רק חודשיים וחצי היה בבית בגמרו את חוק לימודיו במקווה-ישראל. למרות שהוא היה קשור לחברים וגם חבר ב"הכשרה", הוא חזר הביתה לעזור לנו במשק.

זהר היה מאד קשור לבית, למשק ולכפר שלנו והרגיש חובת הבכור בבית. כשהיה בא לחופש ממקווה, העזרה שלו הייתה נכרת מאד ותמיד היה חוזר אחרי הזמן הנקבע, למרות שהיה דייקן. "אתם צריכים אותי" - זו הייתה טענתו. זהר גדל במשק ומגיל 8 התחיל לעבוד ועזרתו הייתה ממשית. גם את הדרך החקלאית בחייו, הוא בחר בעצמו. כמה שמחתי על תשובתו הברורה שנתן לי בעת שסיפרתי לו שהמורה מ. מציע לו ללכת לסמינר. ענה - "אני רוצה להיות חקלאי". שאיפותינו הזדהו עם רצונו להיות חקלאי מושלם והחליט ללכת למקווה-ישראל.

זהר היה תמיד תלמיד טוב. גם במקווה הצטיין בלימודיו. עבר עליו משבר לא קל בשנה הראשונה במקווה. הוא בא צעיר בין יותר גדולים. אולי גם זה גרם לו להתבגרות מוקדמת שבסופו של דבר היה לרועץ לו. בשנים הבאות הרגיש זהר את עצמו במקווה, מצוין. היה שמח ובטוח בעצמו, אבל בלי הפרזה יתרה. תמיד בא הביתה בעל מרץ, בחיוך הרחב שלו, בשריקה עליזה. ב.ל. היה אומר עליו "כשמו כן הוא". בפרשת "שבתאי לוז'ינסקי", כשהכפר התרוקן מגברים, זהר נקרא לעזרה הביתה. כמה בטחון ושמחה הרגשתי כשראיתי אותו! בעברו בעגלה בשירה ושריקה, כל הרחוב רנן.

וגם כשחזר לגמרי הביתה, התחיל במרץ לעבוד במשק. הרפת והשדה היו הענפים האהובים עליו. ופתאום באה החזית, דבר ששינה את הערכים אצלו. "בעוד שנה אבוא הביתה ואקים את ההריסות" אמר זהר בשעת הפרידה - ולא קיים את הבטחותיו...

אמו שושנה, כפר בצרון תש"ט (1949). מתוך חוברת "זהר" שיצאה לזכרו ונמצאת בתא הנופל בחדר ההנצחה שבבית הפלמ"ח.

קטע מראיון עם זאב תנא בו הוא מזכיר את סיפורו של המודיע למשפחת אטקין על נפילת זהר.

צילום, ראיון ועריכה: עמוס קוטר, בית זאב תנא במושב בצרה 07.06.2013

זהר

מאת אבי, בית הספר החקלאי נהלל כ"ו סיון תש"ט (23.6.1946). מתוך חוברת"זהר" שיצאה לזכרו ונמצאת בתא הנופל בחדר ההנצחה שבבית הפלמ"ח.

הלכת בנתיב שהלכו בו רבים ולא שבו. הלכת באיבך, צעיר ורך. עוד טל עלומים על פניך וכבר נחלצת לעזרת העם - לעזרת חבר בקרב חשת ואת מותכם מצאתם יחד. כשאול ויהונתן נפלתם, בשאון קרב ומלחמה.

בקרב חשת ואת מותכם מצאתם יחד. כשאול ויהונתן נפלתם, בשאון קרב ומלחמה.

זהר, כשמך כן אתה, זוהר ושלו התהלכת בתוכנו. מבט אינך הרציני והבטוח, היה משרה בכולנו רגש של בטחה. אזכרך, זהר, מבין כתלי בית הספר עת ישבת דרוך וגמעת את מילות מוריך בצימאון. הצטיינת בלימודים. מוריך שבעו ממך נחת כי מצאו כור להתיך בו את תורתם. היית עזר לחבריך בכל, פעיל וער בחברה, כולנו אהבנוך כי היית מרכז העניין. בשקט המופלא שבעיניך, שבית את לבות כולנו. את ייעודך לא חיפשת בשאון קריה; מבט עינך השקט הינחה אותך לנווה השקט, לחקלאות. שם ביקשת למצוא את מבוקשך ולא זכית...

בהיותך במקווה-ישראל, היינו מצפים לבואך לבדר את רוח החברה.

זהר! חשבנו על עתיד אחד שלמענו ייעדת את עצמך. השארת אותנו בדד בדרך להגשמת חלומנו.

זהר! גאוותנו עליך כחבר ודמותך תלוונו באשר נלך.

אבי, בית הספר החקלאי נהלל כ"ו סיון תש"ט (23.6.1946). מתוך חוברת"זהר" שיצאה לזכרו ונמצאת בתא הנופל בחדר ההנצחה שבבית הפלמ"ח.

אברהם בן יעקב (שפרדק) מספר על זהר אטקין.

ראיון, הקלטה ועריכה: עמוס קוטר, בית אברהם בן יעקב פרדס חנה 29.6.2013

מתוך חוברת "זהר" שיצאה לזכרו - נמצאת בתא הנופל בחדר ההנצחה שבבית הפלמ"ח.

המומים עמדנו... / א.ר.

המומים עמדנו. עטופי-צל

נצבנו אלמים מול שמים.

מוכים ונשכחים מאדם ואל

וברק-התהיה בעינים.

שממו שדות, מתעלפים מרחבים

דממה התוגה לחלל.

להטו הימים, והלב בערבים

נפל ליגון שלל.

ארג הליל חלום רב-הוד

עם זהר, תהלה ושם.

פתע נפלת ואינך עוד

- רק שכול לאב ואם.

צולפים ימים וחולפים בדהרה,

צופנים בחובם תעלומה וסוד.

מפזרים ביקום כאב ונהרה

לאלה החיים ושאינם עוד.

ואמא-אדמה, תקות-דורות

לנו מאז מאורשת,

טווה צללים וגם אורות

- בדמינו האדום מקודשת.

ויום מיוחל הלם בשער

בהציתך אותה שלהבת:

"באתי בגבורת החייל-הנער,

נכנע לי גם המות!..."

כפר בצרון תש"ט 6.7.1949.

זהר / אראלה

זהר, גם להפרד ממך לא נתנני

אלוהים.

סמויים – נעלמים רגבי-אדמה

כרזי חייך הצעירים.

גב-קומה, שחור-עור

וחולצה רוסית מתבדרת,

חסון אמיץ היית הולך

תמיד עלי דרך.

גם אז הלכת, לא הססת.

מדוע כה מהרת?

יבול שדה עוד לא אספת

וכבר הלך הלכת.

וזמן קצר מאד עבר

וכבר לא חזרת!

בקרב אכזר ביד הצר

כרעת גם נפלת.

מה נותר, ומה נשאר -

לא קבר, לא מצבת!

ושבע-עשר אביבי-כפר

הותירו לנו רק עצבת.

אך אנו בני כפרך

עמך גדלנו אחא.

עוד זמן יבוא ויעבור

ותך לא נשכחה!

כפר בצרון .
הי"א-אטקין
אלבום
טיול לעמק חפר-כתה ה' 1942
בכתה ה' .
זוהר בגיל 4
בן 4.

הנצחה

https://lh3.googleusercontent.com/rMf7irQ-0Ugg2mEgn42fDp6EtHa02wn1sXQ1SIDJcM4=w287-h215-p-no0
https://picasaweb.google.com/100882337298192869358/6655927151068379761#6715694765625283394
לבנה ונר בהיכל הזיכרון הממלכתי