פרמינגר גדליהו (דלציו)

להגדלת תמונה, יש ללחוץ עליה.

טוראי מ.א. 173160

בן שושנה (רייזל) ושמעון, נולד בז' בחשוון תר"ץ (10.11.1929) בצ'רנוביץ בחבל בוקובינה (כיום אוקראינה), רומניה.

ברומניה, למד בבית ספר יסודי בעיר מגוריו.

במלחמה, הרגו הגרמנים את שני אחיו. הוא, הוריו ושלוש אחיותיו, נכלאו במחנה הסגר באוקראינה - שם הם נספו, להוציא אותו, שניצל ונאסף ע"י דודיו.

לקראת תום המלחמה, חזר לרומניה וב 17.7.1944, עלה ארצה במסגרת עליית-הנוער עם ילדי טרנסניסטריה.

בארץ, התחנך במוסד החינוכי-חקלאי "עליה" בפתח-תקוה - דודו מארה"ב רצה לקחתו אליו, אולם הוא סרב לעזוב את הארץ. הוא למד במוסד כארבע שנים והיה זכור כתלמיד ירא שמיים, מצטיין וראשון בכיתתו.

עם פרוץ מלחמת השחרור, התגייס בינואר 1948 לפלוגה הדתית של הפלמ"ח והתאמן בשדה אליהו. השתתף כמקלען בקרבות משמר העמק ומלכיה.

בקרב זה, היה בפלוגה ב', מחלקה 3, כיתה 2 שמפקדה היה עמנואל בהרב.

מספרים עליו
קטע מעדותו של עמנואל בהרב מפקד הכיתה על נפילת גדליה בקרב. (לסרט המלא) ראיון, הקלטה ועריכה: עמוס קוטר, בית עמנואל בהרב גבעתיים 29.6.2013 .
מש"צים פלוס - צעדת השביל המחברדבר הנוער - המש"צית - רוני ריגר - מחוז ירושלים מודיעין 05.05.2019 .

מש"צים פלוס - צעדת השביל המחבר

המש"צית - רוני ריגר (ר' סרטון לעיל).

"צהריים טובים לכולם.

קוראים לי רוני ריגר, אני מש"צית בת 18 ממודיעין, ואני רוצה לספר לכם על גדליה פרמינגר.

גדליה נולד ברומניה, ועם פרוץ מלחמת העולם השנייה נשלח למחנה הסגר באוקראינה יחד עם הוריו ושלוש אחיותיו. שני אחים נוספים שלו נרצחו מיד עם כניסת הגרמנים לעירו. גדליה, היה היחיד שניצל ממשפחתו ונאסף על ידי דודיו. בסוף המלחמה הוא עלה לארץ עם עליית הנוער ולמד במוסד החקלאי חינוכי 'עליה'.

הוא זכור כתלמיד ירא שמיים, מצטיין וראשון בכיתתו, נאמר עליו שהיה: "מלא מרץ, ער ופעיל, על אף שמטבעו שתקן היה וצנוע". כארבע שנים שהה במוסד, בשקט ובהתמדה עשה את דרכו בחיים ובלימודים. בפרוץ המלחמה התגייס גדליה לפלמ"ח. הוא הוצב בגדוד העמק, בחטיבת יפתח והשתתף כמקלען בקרבות שונים בעמק ובגליל.

בליל 17/18 ביולי 1948 גדליה השתתף במבצע דני. בלילה הזה הכוח הישראלי נתפס על ידי הערבים ונאלץ לסגת, ובנסיגה הקשה בשטח פתוח הנתון לאש צולבת נפלו למעלה מארבעים לוחמים. גדליה, שנשלח להודיע למחלקתו שעליה לסגת, נהרג מפגיעת כדור בראשו. גדליה, אשר היה "נצר אחרון" למשפחתו, היה בן שמונה-עשרה בנפלו.

קראתי את הסיפור של גדליה - וחשבתי לעצמי, מה מביא ילד בן 18, בגיל שלי. שעבר את זוועות השואה - מלחמת קיום עצמית, להלחם במלחמת קיום של מדינה? מאיפה הכוח שהיה בו? - שאלות דומות אתם יכולים לשאול את עצמכם, ואולי גם על המש"צים שראיתם לאורך הצעדה היום. למה חבורה של ילדים בגילאי 15-18 ינציחו אנשים שהם בכלל לא מכירים? אחת התשובות שאני יכולה לענות היא שבשביל אותם החללים, חללי נצר אחרון שמונצחים כאן, זוהי אולי ההנצחה היחידה על פועלם ותרומתם. העובדה שלאותם חללים - שהם בערך בגילינו, אין את המקום שמוקיר אותם מלבד כאן, היא אולי אחת מהסיבות שאנחנו, כמש"צים, כבני נוער עושים זאת.

ובנימה זו, אני רוצה לבקש מכם, האנשים שנמצאים כאן - לגשת לאתר יזכור ולקרוא סיפור אחד, או יותר, של חלל נצר אחרון - ולאמץ לכם את אחד מהסיפורים, שילווה אתכם, שיחיה בכם, שכך תוכלו גם אתם להשתתף במפעל ההנצחה הזה.

כי אם אנחנו לא נעשה את זה, לא יהיה אף אחד אחר שיעשה את זה. ולכן, אני מבקשת מכם לדבר על זה עם ההורים, האחים והמורים שלכם - כדי שאותם החללים אולי יהיו נצר אחרון למשפחתם, אבל ממש לא נצר אחרון לנו, כעם.


הנצחה
https://lh5.googleusercontent.com/-GPvPI4auq4U/U2iJIP3fGuI/AAAAAAAABQM/13Zgr1zevsk/w640-h480-no/PremingerTomb.JPG
https://picasaweb.google.com/100882337298192869358/6656034749853081953#6718737487147924930
לבנה ונר בהיכל הזיכרון הממלכתי.