04. Hugo

Pel·lícula dirigida pel director Martin Scorsese, és un homenatge a Georges Méliès (precursor del cinema espectacle) i al setè art en general. Podem dir que el seu poder, la seva màgia i sobretot, la seva passió es troben representades. A més i apareix una especial atenció als engranatges de la historia (de la pel·lícula i del cinema) per entendre més encara la passió que ens transmet el director mitjançant quest film. 

Està basada amb el llibre “La invención de Hugo Cabret” escrit per Brian Selzinick, en la qual ens explica l’historia d’un nen aventurer, amb una missió plena d’esperança, en la dècada dels anys 30, que es queda orfe i es veu obligat a viure dintre de l’estació de tren en Paris. El seu objectiu principal es establir connexió amb el seu pare, intentant completar el autòmat humanoide que estava construint abans de morir.

En diferents escenes retrospectives, els espectadors veuen la trajectòria total de la carrera de Méliès, des de mag a director de cine passant per venedor en una tenda, així com; una associació clara amb les maquines, el cinema, la creativitat... 

És la primera pel·lícula filmada en 3D del guanyador al premi de la Acadèmia® Martin Scorsese.
Aquesta pel·lícula podria ser el punt de partida per fer una introducció al món del cinema, aprofitant que a està inspirada amb la feina realitzada per Georges Méliès. Però encara podem anar una mica més endarrera ja que els primers que van realitzar films van ser els dos germans Lumière, Auguste i Louis. 

Foren els inventors de les pel·lícules amb moviment en 1895 i van realitzar centenars de cintes, en les quals van documentar fets de la vida real. 
Podríem anomenar com un clar exemple una de les seves primeres obres anomenada: “La Llegada de un Tren a La Ciutat” la qual va fer que els espectadors al veure-la saltessin de les seves butaques quan una enorme maquina a vapor accelerava en la pantalla. No obstant això, es diu que els germans pensaven que el seu nou passatemps era literalment un capritx passatger. 

Però els inicis de Méliès van ser completament diferents. Va decidir abandonar el negoci familiar i posar en venda la fàbrica de sabates. Amb els diners que va obtenir els va invertir amb la seva futura nova professió, ja que des de un inici estava interessat pel mont de la màgia. Va comprar un teatre (que casualment era propietat del seu mentor, Jean Eugène Robert-Houdin, el mag que va inspirar al jove Ehrich Weiss a canviar el seu nom per Harry Houdini) i va començar actuar. 

Va veure la seva primera pel·lícula quan tenia 34 anys i aquesta nova forma de fer art li va canviar completament la vida ja que va creure que aquet era el camí a seguir per transformar la màgia en un gran espectacle. Va començar a construir les seves pròpies càmeres i projectors amb la ajuda de R.W. Paul, freqüentment convertint parts d’una col·lecció de robots que va deixar Rober-Houdin al teatre. Els seus primers films veiem que recreen les seves actuacions com a mag a dal de l’escenari. 

No obstant això, seria molt interesant poder treballar amb els alumnes a Méliès com exemple, el qual va començar ràpidament a experimentar amb les tècniques de la narració i edició portant-les dintre del seu camp. Va crear alguns dels primers efectes especials cinematogràfics, incloent l’animació d’objectes estàtics, la fotografia seqüencial, les exposicions múltiples, les dissolucions i els colors pintats a mà

Podem dir que és sorprenent la indagació que va realitzar Méliès en el seu transcurs, ja que; va explorar e investigar en el seu estudi, gairebé tot el que s'està fent avui dia amb els ordinadors, les pantalles verdes i les càmeres digitals. La seva feina està en línia directa amb les pel·lícules de ciència-ficció i fantasia dels anys 30, 40 i 50. 

Freqüentment trobem que Méliès es considerat el pare de la Narració Cinematogràfica i molts li assignen tot el reconeixement al naixement dels gèneres de la ciència-ficció, la fantasia i les pel·lícules de terror. 


HUGO
:
http://www.youtube.com/watch?v=vv_kwSu5gBY

Martin Scorsese, Estats Units (2011), 127min. VSOE.DVD.
AVENTURES. Intèrprets: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Jude Law, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Christopher Lee.

Una aventura ambientada als anys 30. Un homenatge a Georges Méliès i els començaments de la cinematografia.
Ambientada a l'estació de trens central de Paris on intenta incluir una mica el mecanisme, dels inicis del cinems, la importància que tenen els somnis i la importànica de creure.
Hugo un nen orfe que viu entre els rellotges de l'estació un día coneix a Georges que treballa a una botiga de joguines i Hugo va coneixent la antiga vida de Georges. En aquestes aventures l'acompanyarà Isabel, una afillada de qui fou un conegut mag i pioner del cinema, Georges Mèliés: mag, ilusionista, dibuixant, dissenyador i creador de pel·lícules.


L'enllaç de l'exposició del Caixa fórum: Georges Méliès 
es pot relacionar amb la història del cinema.
Un homenatge a qui ha estat anomenat el primer mag del cinema, Georges Méliès. Fa un repàs de la seva obra i alvalor que ha tingut en l'evolució e la història del cinema, un valor que recentment ha tornat a sortir a la llum gràcies al film 3D de Martin Scorsese Hugo(2011). D'on ve Méliès? Com va forjar el seu extraodinari univers? Quines van ser les seves fonts d'inspiració? 

Es poden treballar ORIGENS DEL CINEMA:

Ombres animades, llanterna màgica, fantasmagoria, cronofotografia, il·lusionisme, màgia i fantasia.
 (sortida recomenada: MUSEU CINEMA GIRONA)A partir d'aquí deixarem uns links de cinema a l'entorn de Georges Méliès que parlen de mags i màgia: 

EL GRAN HOUDINI:
 http://www.youtube.com/watch?v=HyDXtho8quw
George Marshall, Estats Units (1953), 106min. VOSE.DVD.
Drama. Interprèts: Tony Curtis, Janet Leigh, Torin Thatcher, Ian Wolfe/Biografia novel·lada de Harry Houdini, el famós mag especialista en escapisme, A la pel·lícula es recreen els seus trucs més famosos i s'aborda la seva vida privada mostrant la insistència de la seva dona perquè s'apartés de l'espectacle.

EL ILUSIONISTA:
Sylvain Chomet, França (2010), 80min. VOSE.DVD. Animació, comèida dramàtica. Als anys seixanta, un vell mag viatja per Europa fent espectacles. En un poblet coneix l'Alice, una noia que creu que els trucs de màgia són reals. A partir d'un guió de Jacques Tati, viurem un sentit i melangiós homenatge al decadent món del music hall i del vodevil.

EL ROSTRO
Ingmar Bergman, Suècia (19589, 102min. VOSE.DVD. Drama. Intèrprets: Max Von Sydow, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Bibi Andersson. Suècia, mitjan segr XIX. El Dr.Vogler, mag i hipnotitzador, viatja amb la seva troupe fins a arribar a un poblet on es posaran en dubte els seus poders, que exposaran a un experiment. Una reflexió sobre les aparences i la veritat que arriba fins al cinema, un engany per als sentits. 

LA DOBLE VIDA DEL FAQUIR:
Esteve Riambau i Elisabet Cabeza, Espanya, 2005, 100min. VOSE.DVD. Documental. Intèrprets: Joan Altamiras, Xavier Bagué Bofill, Jordi Bertran, Ramón Cléries, María Teresa Pascual, Artur Pous, Lluís Ros. La doble vida del faquir ens porta a un col·legi de Sant Julià on a l'any 1937, en guerra civil, un cineasta a la clandestinitat i nens orfes, disfressats de sultans i exploradors, roden una exòtica cinta d'aventures.

EL ILUSIONISTA: 
Neil Burger, USA, 2006, 110 min. VOSE.DVD Drama. Intèrprets: Edward Norton, Jessica Biel, Paul Giamatti, Rufus Sewell, Eddie Marsen, Jake Wood, Tom Fisher, Aaraon Johnson, Eleanor Tomlinson. A la Viena de 1900, el misteriós Eisenheim (Edward Norton) captia el públic amb els seus espectacles de màgia il·lusionisme. Un esplèndid thriller esteticista que combina romanticisme i il·lusionisme. 


EL TRUCO FINAL: 
Christopher Nolan, USA, 2006, 130MIN. VOSE.DVD. Dram, thriller. Intèrprets: Christian Bale, Hugh Jackman i Scarlett Johansson Michael Caine, David Bowie, Piper Perabo, Andy Serkis, Rebecca Hall, Ricky Jay, Ron Perkins. Finals del sXIX a Londres. Una època en que els mags són els ídols per a la població. Relat gòtic a dues veus. Dos mags, companys i amics s'admiren mútuament.


Per Relacionar-ho amb disseny:   cartell: Comments