02. Midnight in Paris
Pel·lícula del director Woody Allen on apareixen una sèrie de personatges com escritors i pintors relacionats amb París i la Belle Époque dels anys 20.


Es pot treballar per posar a prova els coneixements d’art i cultura gaudint alhora d’una història i anar reconeixent aquest personatges.


Sobretot es pot treballar amb la sèrie i gran varietat i número de personatges que hi apareixen.

Podem introduïr: 


- Escriptors: Zelda y F. Scott Fitzerald, Ernest Hemingway,  Cole Porter. També Gertrude Stein i la seva confident Alice B. Toklas i  T.S. Eliot (poeta i dramaturg).- Pintors:  Modigliani, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Henri Matisse, Paul Gauguin, Edgar Degas i Toulousse Lautrec. Com també Man Ray (artista i fotògraf surrealista).

- O d’altres com Luis Buñuel (director de cinema), Josephine Baker (cantant francesa) i Juan Belmonte (torero).


En el camp de l’art es poden parlar de moviments com el Modernisme, l’Impressionisme, el Surrealisme i el Futurisme.


Es pot treballar per entendre el moment històric i relacionar-ho amb l’història de l’art. La Belle Époque: es gaudia d’un bon desenvolupament econòmic i es va fer notar en molts aspectes. Podem treballar diverses temàtiques.


- Exposicions universals realitzades a París als anys 1889 y 1900 en son símbols de l’època.


-Es pot relacionar amb la Il·lustració; ja que es torna al protagonisme de l’individu, al progrés, a l’enriquiment tecnològic i científic i ser un centre cultural i difusor.


- Arquitectura; dels boulevards, dels cafès i els cabarets, dels tallers i galeries d'art.


- Arts aplicades o decoratives: introducció a les arts gràfiques i en el disseny de mobiliari, reixeria, joieria, cristalleria, ceràmica, llums i tot tipus d'objectes útils en la vida quotidiana, inclòs el mobiliari urbà, que va passar a tenir gran importància (quioscos, estacions de metro, fanals o bancs).


- Art Noveau: Estil, característiques, inspiració, motius... línes curves, natura, asimetría,  estampa japonesa, l’exòtic...


- Modernisme (dit a España): Diferències i similituds que hi entre l’Art Noveau (dit a França - fin de siècle i belle époque) i el Modern Style (als païssos anglosaxons), entre d’altres (Sezession a Àustria, Jugendstil a Alemania i païssos nòrdics, Nieuwe Kunst als Païssos Baixos, Liberty o Floreale a Itàlia).


-
Art Decó: derivat de l’Art Noveau.


Comments