TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles)

Les TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles)

Les quatre figures principals del Renaixement

Donatello (1386-1466)

Artista italià del Quattrocento. És considerat un dels pares del Renaixement, i per aquest motiu s’ha utilitzat la seva vida i obra com un dels símbols representatius de la cultura europea occidental. Desenvolupà innovacions que revolucionaren la tècnica del relleu, per consegüent, Vasari no dubtà en afirmar que Donatello elevà l’art del relleu a un nou estat, i aquesta opinió en els historiadors de l’art segueix sent vigent.

Artista geni que mostra a la perfecció la ostentositat del catolicisme  de la Itàlia del segle XV, tota una vida dedicada a representar a través de les seves escultures  sants i màrtirs de marbre, guix o bronze que foren la decoració més apreciada del clergat i l’aristocràcia europea.

Sant Jordi

Sant Jordi, 1415-1417


Leonardo da Vinci (1452-1519)

El geni dels genis, creador de La Obra; La Monalisa és la obra pictòrica que més literatura ha generat al llarg de la història. Precintada, emmarcada i protegida hermèticament com si es tractés d’un perill per la humanitat, la Giocconda es mostra al públic des d’una sala del Louvre, una de les més visitades a nivell mundial. Sembla ser que un ésser humà no pot sobreviure si no ha mirat als ulls de la Monalisa almenys una vegada a la vida.

Leonardo da Vinci va morir verge.

Mona Lisa

La Gioconda o Monalisa, 1503-1519


Michelangelo Buonarroti (1475-1564)

És considerat un dels millors artistes de la història,  mundialment conegut per ser un gran pintor, escultor i arquitecte, protagonista principal del Renaixement. Actualment el recorregut per presenciar les seves obres és un dels productes més sol·licitats pels turistes que visiten Itàlia, concretament Roma, Florència i el Vaticà; la capital eclesiàstica porta nodrint-se de la venta d’entrades per visitar les representacions de Miquel Àngel des de que la contemplació es convertí en un negoci, oferint-la com a visualització suprema de les històries bíbliques.

Ni a les botigues de souvenir, ni a les dels museus, ni tan sols al Dutti-free de l’aeroport podreu trobar però, les poesies homoeròtiques que va crear l’artista; els seus sonets son la primera gran seqüència de poemes escrits en qualsevol idioma que narren l’amor d’un home dirigit a un altre.

La Creació

La Creació d'Adan, 1511


Rafael (1483-1520)

Junt amb Leonardo da Vinci i Miquel Àngel, forma el trio dels grans mestres del període renaixentista, i quan s’hi suma Donatello feren les fabuloses tortugues ninja (Teenage Mutant Ninja Turtles). Rafael va ser considerat un nen prodigi, va quedar orfe ben aviat i el seu do va encaminar el seu futur. Va viure envoltat per les altes esferes socials, l’església i l’aristocràcia van saber treure profit del seu talent. Durant la seva estança al Vaticà, narra Giorgio Vasari que li van haver de posar un llit al seu taller per poder realitzar els seus encàrrecs alhora que atenia els seus impulsos sexuals.Retrat d'Andrea Navagero i Agostino Beazzano, 1516

*Relacionat amb tots els autors anteriors: Perspectiva renaixentista versus la gòticaEls quatre genis espanyols (TMNT Made from Spain)

Abstracció, Cubisme i Surrealisme


Pablo Ruíz Picasso (1881-1973)

Màxim exponent i creador junt amb Juan Gris i George Braque del moviment cubista. És un dels avantguardistes més coneguts a nivell nacional i internacional. S’autodefinia com a pacifista i comunista, però tot i així la obra de Picasso s’ha convertit en un dels productes més sol·licitats i presents al sector artístic més elitista,  per tant cadascuna de les seves peces ha adquirit un valor econòmic tan elevat que només està a l’abast de milionaris.  Abans i després de la seva mort, les obres de Picasso representen el poder per aquell que les adquireix, i alhora iconitzen l’art espanyol més popular des de galeries, vitrines i museus d’alt prestigi. Avui dia Picasso és una marca.

Fer un autoretrat picassià és una de les activitats més presents als llibres de text de visual i plàstica del nostre país.

*Relacionat amb Picasso: David Hockney


Guernica, 1937


Joan Miró (1893-1983)

Popularment conegut per Això també ho sap fer un nen de cinc anys, sol acompanyar a Pablo Picasso a les pàgines dels llibres de plàstica. És considerat un dels grans representants del moviment surrealista, tot i que el seu interès pel subconscient i tot allò oníric ha afavorit a la creació de la seva pròpia marca independent de  cap moviment. L’infantilisme de les seves obres és tan fàcilment consumible i reproduïble que l’estil Miró s’ha convertit en un mètode per estandarditzar i formalitzar part de la concepció artística més present, aportant una visió naïf, simplista i supèrflua de l’art  com a objecte decoratiu.

El carnaval de l'arlequí, 1924


Salvador Dalí (1904-1989)

Excèntric i sense escrúpols, Salvador Dalí va fer del surrealisme un caràcter propi, fins al punt de convertir-se en el personatge protagonista de la seva vida com si d’una gran performance es tractés.  Eclèctic, narcisista i megalòman, converteix la seva admiració pel Renaixement en la construcció del seu Geni avantguardista, fins arribar a ser el punt de mira de tots els sectors socials, fet que acaba de donar-li a la seva vida el valor propi d’una obra d’art. La seva ideologia va passar per diverses fases: era marquès i de família aristòcrata i sovint va mostrar tendències feixistes, però alhora va passar etapes amb una forta vinculació a grups anarquistes i comunistes. Tot i això, la sang sempre tira, i la seva cara més classista acabava apareixent en els moments més decisius. Les següents paraules les va escriure George Orwell criticant l’actitud de Dalí al iniciar-se la Segona Guerra Mundial:

Quan la guerra europea s’acosta, ell només es preocupa d’una cosa: trobar algun lloc on es mengi bé i d’on es pugui escapar ràpidament en cas de que s’acosti el perill.

Avui dia milions de turistes a l’any visiten el seu museu a mode de parc d’atraccions, esperant poder veure de prop els grans ous que mostren els catàlegs que regalen a les agències de viatges. La seva obra es ven com a espectacle folklòric.

Nen geopolític observant el naixement de l'home nou, 1943


Antoni Tàpies (1923-2012)

És la contradicció personificada, la seva trajectòria mostra una pèrdua de sentit progressiva que casa a la perfecció amb la hipocresia social en la que vivim i oblida els seus principis a canvi de pujar un esglaó en l’escala de poder.

Comença el seu recorregut artístic al voltant dels anys 40 del segle XX, es converteix en un dels grans informalismes a nivell mundial amb un estil molt propi que recorda a l’art pòvera pels seus materials febles, hostils i les seves composicions senzilles, que pretenien a grans trets i segons el seu discurs, recordar a l’ésser humà la seva essència més natural i primitiva, despullada de les ornamentes i luxes que el capitalisme ens ofereix per tal de diferenciar-nos i posicionar-nos jeràrquicament. El seu gran èxit, però, va acabar transformant la seva obra en un d’aquests luxes, i al 2010, dos anys abans de la seva mort, va acceptar un títol de marquesat per part del Rei d’Espanya, desmuntant així tot el seu propi discurs republicà que el va estar alimentant durant més de 70 anys.           Mitjó, 2012TMNT Histèrica

Artista plàstic, cineasta i pop/Gurú de la modernitat i asexual


Andy Warhol(1928-1987)

Andy Warhol, símbol mundial de la cultura pop i màxim del pop-art, va crear la unificació oficial de l’art amb la societat de consum, convertint la obra d’art en un producte fabricat en sèrie. Producció d’obres d’art massificada i industrialitzada per portar l’art al carrer, a la quotidianitat , a l’estètica popular, al pop. Causa-efecte; l’èxit va  portar al seu producte serigrafiat i massificat a convertir-se en un producte d’alt standing reclamat per polítics, empresaris i grans estrelles mundials, transformant així a Andy Warhol en la Amy Winehouse dels anys 70.

*Relacionat amb Warhol: Fotomuntatge en moviment, Hannah Höch, Johannes Baader, Josep Renau, Martha RoslerRaoul Hausmann, Richard Hamilton08_ VIDEOART i El VideoclipBrillo Boxes, 1968Annex_

TMNT
TNMT (Teenage Mutant Ninja Turtles) Compilation, 2013


Raquel Avellaneda, David Sánchez, Neus Senespleda i Clara Zendera

ĉ
David Sánchez Bañeres,
29 d’abr. 2013, 10:40
Comments