06_ FOTOMUNTATGE‎ > ‎

01. Goya i Daumier

Francisco de Goya

Goya va ser un gran pintor i testimoni dels extraordinaris canvis de la societat del seu temps vivint la plenitud de la vida de l'Antic Règim i els inicis de l'Edat Contemporània espanyola i també de la Revolució Francesa i de la Guerra de la Independència.

Va aïllar-se de la pintura tradicional per dedicar-se a fer una crítica apasionada dels horrors que comporta una guerra, “Los desastres de la guerra” i els famosos quadres de “La Carga de los mamelucos” i “Los fusilamientos de la noche del 3 de mayo”. Amb la sèrie de “Los Caprichos” denunciava els defectes de la societat que l’envoltava.

Amb el realisme va aparèixer la pintura sobre temes vulgars.

Formalment, la crítica que feia Goya amb “Los Caprichos” quedava reflectida en les figures a mode de caricatura. Que les podem comparar amb els dibuixos de Honoré Daumier també de critica costumbrista.

Honoré Daumier (Realisme francès)


Al voltant del 1835 a França, i amb la instauració de la censura als àmbits de la llibertat de reunió, de premsa i d'expressió, sorgeix el moviment socialista tractant problemes socials fent al·lusió a la realitat del moment.

Daumier, difundia els seus gravats i dibuixos a través de la Caricature (diari). Són escenes de costums però portades al ridícul com crítica social, satiritzant la política amb la “ Revolución de 1848 ” publicades en pamflets, llibrets i diaris de caire clandestí per assegurar la seva difusió. Podríem dir que es tracta d’art social i públic.
Més endavant va seguir plasmant aquestes situacions de l’àmbit social a la pintura i n’és un famós exemple El vagón de tercera” (1862-1864).


Podem dir que d’aquests dos autors en beuen a posteriori un gran nombre d’artistes al llarg de la història. Sobre la crítica social, crítica a la guerra i en la publicació per a la seva difusió.La Hora Chanante (programa d’humor any 2002) (Muchachada Nui a l'any 2007 - Museo Coconut actualment)


Va fer el seu propi homenatge amb la seva visió del significat real de la paraula “capricho” i “Los caprichos de Goya”.
És una manera de treballar el mateix tema des de una altra perspectiva, molt divertida i atractiva per els alumnes. I demostra que sabent sobre cultura es poden desenvolupar coses interessants. #apropiació
Comments