Edward Ruscha

Ruschca és un pintor nord-americà de la segona meitat del segle XX, pertany a la generació del pop americà clàssic –Roy Lichtenstein, Jasper Johns o Andy Warhol– però amb un estil inclassificable.

La seva pintura ve influenciada per les seves primeres professions, pontor de cartells de comerços, disseny i impressió. Edward Ruscha recicla tot això en la seva pintura. També el podem catalogar com a foto arxiu amb alguna de les seves obres com “Everu Building on the sunset strip”.

"Every building on the sunset strip". Llibre d'artista. 1966

El mateix afirma que allò ordinari és un tema fèrtil sobre el que treballar “Hay algo de eso en las gasolineres, o en las cosas junto a las que pasas todos los días”. Tot i això, la seva obra va més enllà de la reivindicació d’allò visualment pròxim. Se’l pot introduir a classe observant les samarretes dels alumnes de l’aula.

   
"Wall Rockets". Oli sobre tela. 198cm x 232cm. 2000
"Manana". Acrílic sobre tela. 98cm x 183 cm. 2009     

Samarreta de H&M
Samarreta de Pull&Bear.


La paraula pintada ha estat el seu ariet per destruir les categories artístiques i fomentar la llibertat creadora. Treballa entorn a emblemes canviants de cultura americana, la iconologia popular que envolta la ciutat de Los Angeles i el bombardeig visual al que ens veiem inversos com a ciutadans. "Hollywood". Litografia. 30cm x 78cm. 1969

http://www.edruscha.com/

http://dialnet.uniroja.es/descarga/articulo/2205636.pdf/

http://www.elcultural.es/version papel/ARTE/5190/Ed Ruscha/

Comments