Cy Twombly

‹‹ Cada línea és, per tant, l’experiència real amb la seva història única. No ilustra; és la percepció de la seva pròpia realització. ›› Cy Twombly.


Cy Twombly (Lexington, Estats Units, 1928- Roma, Itàlia 2011).

L’obra de Twomby sovint s’ha emmarcat dins la corrent de l’expressionisme abstracte americà, una classificació que potser sí era correcta en els seus inicis però a mesura que va anar desenvolupant el seu llenguatge es va anar allunyant de l’ortodòxia d’aquest moviment que fugia de qualsevol representació de la realitat. Twombly ens presenta una obra essencialment poètica i simbòlica en que es mesclen les pròpies vivències, emocions i sentiments amb referències a la mitologia i la literatura clàssiques.

En les seves pintures, l’escriptura no acostuma a tenir valor semàntic. Les paraules han de ser considerades pel seu valor gràfic o per les seves qualitats poètiques, com poden ser la sonoritat o el seu poder evocador, quelcom que ens recorda a pràctiques del surrealisme com l’escriptura automàtica o la poesia sonora, com també a la poesia visual de les avantguardes.[1 i 2] És possible trobar-nos amb jocs de paraules en que les formes de les lletres i la disposició de les paraules hi juguen un paper fonamental.[2]

Twombly no escriu per a guiar a l’espectador cap a una direcció concreta ni per transmetre cap missatge, de fet moltes de les escriptures no són intel·ligibles. La grafia esdevé una imatge del seu pensament, una resposta a les seves pulsions que es manifesten mitjançant paraules, lletres o gargots.[3]

 


1. Acadèmia, 1955. Tècnica mixta sobre tela. 191 x 241 cm.


2. Sense títol, 1992. Tècnica mixta sobre tela. 234 x 172,2 cm.

"I have felt the Wind of the Wing of Madness" (part superior). 

S'estableix un joc entre Wind i Wing emfatitzat per l'ús de les majúscules. Aquest joc fa aparèixer una nova paraula, Win, amb la que es pot establir un paral·lelisme semàntic amb la paraula Victory. D'altra banda també s'hi estableix una relació amb les formes de les lletres "W" de wing i "M" de madness: la W s'inverteix i es transforma amb M.


3. Escola de Fontainebleu, 1960. Tècnica mixta sobre tela. 200 x 321,5 cm.

Comments