Antoni Tàpies

‹‹ Per a expressar coses importants no és necessari utilitzar grans recursos ni imatges grandioses. Un gram de pols pot contenir tot l’univers. ›› Antoni Tàpies.

 

Si amb Cy Twombly parlem de l’expressió a partir del gest com un acte lúdic, espontani, lliure de convencions, producte de l’emoció i el neguit, amb Tàpies ens trobem també amb una expressió d’aquest interior però des d’una vessant profundament mística i reflexiva.

En la seva obra, de qualsevol rastre del cos esdevé un tipus d’escriptura plena de simbologies diverses. Es tracta d’una iconografia personal composta per creus, cercles i lletres que al·ludeixen a temes de caràcter transcendental com la mort, la vida, la dicotomia entre feminitat i virilitat, l’atzar, l’esperit...

No obstant, aquesta iconografia se’ns presenta d’una manera ordenada. No es tracta d’un pintor tan volcànic com altres abstractes gestuals ja que intenta extreure l’essència de les temàtiques esmentades mitjançant una meditació o reflexió,  i a posteriori tracta de reordenar aquestes reflexions amb diferents procediments plàstics, aquests sí, tan espontanis com sigui possible.


1. Signe i mans. 2007. Tècnica mixta sobre fusta. 81 x 100 cm.2.Grattage vermell. 2008. Tècnica mixta sobre fusta.


Veure: TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles)


Comments