Antonio López

Nasqué el 6 de gener de 1936 a la població castellana de Tomelloso. Fou iniciat en la pintura pel seu oncle, el pintor Antonio López Torres. El 1949 es va traslladar a Madrid per preparar el seu ingrés a la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, on es va formar entre 1950 i 1955. Després de finalitzar els seus estudis va realitzar les seves primeres exposicions individuals (1957 i 1961) a Madrid, mantenint el contacte amb la seva població natal.

Al costat d'Enrique Gran, Amalia Avia i Lucio Muñoz formaran part de l'anomenada Escola Madrilenya. Des de 1964 i fins el 1969 fou professor a l'Escola de Belles Arts de Sant Fernando.

El 1985 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Arts i el 2006 amb el Premi Velázquez de les Arts Plàstiques.

El 1992 el director de cinema Víctor Erice va filmar El sol del membrillo, pel·lícula en la qual es recull el procés creatiu de l'artista en pintar un codonyer al pati de casa seva.Antonio López busca en alguna de les seves obres aquesta visió polièdrica on dos punts de vista cohexisteixen a la mateixa imatge (igual que en la pintura gòtica). Lavabo y espejo1967 
Material: Óleo sobre lienzo 
98 x83,5 cm 
Boston : Colección Museum of Fine Arts. 

En Lavabo y espejo, s’uneixen dues representacions en una: el lavabo i la repisa amb el mirall. Com que l’habitació és estreta provoca una aproximació de l’artista al motiu, fet que provoca una distorsió visual en les línies verticals que dibuixen i delimiten les rajoles. Genera una zona intermitja, una franja on fa visible el procés de construcció de la imatge. 

links d'interès:Relacionat amb Antonio López:

El sol del membrillo
Pel·lícula documental que recull el procés de creació de l'artista, a través de la contemplació del pintor Antonio López, intentant pintar la llum que penetra entre els fruts d'un membriller.  ( font: http://twww.teapoe.blogspot.com)

Fecha de estreno inicial: 1992
Director: Víctor Erice
Duración: 140 minutos
Música: Pascal Gaigne
Reparto: Antonio López García
Guión: Antonio López García, Víctor Ericetall película: 

Vídeo de YouTube

Comments