03. Hammershøi i Dreyer

Vilhem Hammershøi i Carl Theodor Dreyer són dos autors Danesos de principis del s.XX, el primer era pintor i el segon cineasta. No van ser estrictament contemporanis. Però podem veure la relació entre un i l’altre, Dreyer es va inspirar en la pintura de Hammershøi a l’hora de realitzar les seves pel·lícules. La llum, els enquadraments, els interiors ... són moltes les referències que ens recorden a l’obra del pintor. Una vegada més veiem com el cinema estableix un diàleg i s’inspira en altres mitjans expressius. Un clar exemple d’aquesta relació és l’exposició que es va fer el 2007 al CCCB sota el nom de “Hammershøi i Dreyer”.

 
Fotografies de l'exposició al CCCB, 2007
              
 

Comparativa entre fotogrames de pel·lícules de Carl Theodor Dreyer i la pintura de Vilhem Hammershøi. Potser les pel·lícules més rellevants, o més conegudes del cineasta són “Ordet” i “Dies Irae”. Però una pel·lícula interessant de la filmografia de Dreyer és “Vampyr” (1932). La pel·lícula, posterior a “Nosferatu” de Murnau i a “Das Cabinet des dr. Caligari” de Weine, té moltes imatges que ens recorden a aquestes. La idea de jugar amb les ombres sembla una clara referència a Nosferatu i la protagonista també té un aire a la noia de Gabinet del dr. Caligari, ens hi recorda sobretot per la pell blanca amb el contrast fosc del maquillatge dels llavis i dels ulls.


 


Fotogrames de “Vampyr” de Dreyer en comparació a un fotograma de Das Cabinet des dr. Caligari” de Weine.

Fragment de VampyrAquest film de Dreyer és també interessant per la seva realització tècnica, va ser molt innovador per l'època, i en aquest fragment podem veure alguns dels recursos utilitzats. Per aconseguir alguns efectes concrets va experimentar amb nous materials. En les escenes del bosc, el cineasta volia aconseguir un efecte de boira, per fer-ho va col·locar malles transparents davant la càmera.Aquests fotogrames de la pel·lícula “Vampyr” es poden relacionar també amb la pel·lícula “Jane Eyre”, 2011. Un film que també té referències a moltes obres artístiques com el romanticisme alemany o el prerafaelisme.


A part de “Vampyr” de Dreyer són moltes les pel·lícules que s’han fet sobre la figura del Vampir, una de les més conegudes i interessants es “Dràcula” de Coppola.10_ VISUALITZACIÓ D'UN FILM A L'AULA _ DRÁCULA
Helena Aguilar


Comments