02. Julia Margaret Cameron i Prerafaelisme

Julia Margaret Cameron:

Julia Margaret Cameron va intentar aproximar la fotografia al nivell del "gran" art entès en aquell moment com la pintura.

“Les meves aspiracions són ennoblir la fotografia i elevar-la a l’alçada de ”l’alt” art combinant allò real amb l’ideal [...] el teu ull pot detectar i la teva imaginació concebre tot el que s’ha de fer i tot el que encara queda per fer..”  

Fragment d’una carta de Julia Margaret Cameron a Sir John Herschel,  31 de Desembre de 1864

Julia Margaret Cameron es va començar a dedicar a la fotografia als 48 anys quan la seva filla li va regalar una càmera. Les obres de Cameron intentaven copsar fotogràficament la bellesa entesa des del punt de vista prerefaelita, moltes de les seves obres fan referència a personatges mitològics, o de la literatura (Shakespeare, Tennyson, ..), de la bíblia o de l'art del renaixement. Així doncs els seus motius eren els mateixos que els de la pintura prerafaelita, cercle del que formava part.


                   
 Eco, 1868

                        
                          The Angel at the Sepulchre 1869                  Echo, 1868The Whisper of the Muse, 1865                 Hypatia, 1867
  

                                       The Rosebud Garden of Girls, 1868


Julia Margaret Cameron “Can I Follow”, fotografia inspirada per un poema de Tennyson.

Dante Gabriel Rossetti  ” Beata Beatrix”. 


La semblança entre la fotografia i la pintura és molt gran. En les dues obres la figura està banyada d'una àura d'espiritualitat, el cabell enrrere, i la mirada reposada com si poguèssin visionar quelcom intangible.Cameron va fotografiar moltes dones, entre elles Julia Jackson (Julia Duckworth de soltera), mare de la coneguda escriptora Virgina Woolf. De la qual era família.  

Julia Duckworth in Garden, 1872A part de Jackson, que va ser una de les seves muses Cameron també va fotografiar Alice Lidell, la nena que va inspirar a Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carroll) a escriure Alícia al país de les meravelles.


Alice Liddell fotografiada per Julia Margaret Cameron com a “Pomona” / Alice fotografiada per Lewis Carroll / Il·lustració d’Alícia al país de les meravelles per sir John Tenniel.Pàgines de l'annex del llibre "Julia Margaret Cameron's women" de Sylvia Wolf on trobem una petita explicació de la vida i història de les models. També informació sobre els personatges que Cameron representava a les seves fotografies. Amb els alumnes es podrien treballar els temes que tracta (mitològics, literaràris, ...) i intentar que ells els reconeguin tant en les fotografies de Cameron com en altres obres. Les models també poden intentar identificar-les ja que acostumen a ser les mateixes en moltes obres. També podria ser un pont a reflexionar sobre els subjectes fotografiats, l'identitat i l'anonimat.

Relacions dins el món prerafaelita:Mapa de relacions i família des de Polidori, Shelley, fins a Bacon. Inclou molts personatges del món prerafaelita. Extret de la revista Lapham’s quarterly
Relacions d’obres prerafaelites en el cinema:


Moltes vegades el cinema s'inspira en obres pictòriques, alguns exemples en el cas de la pintura prerafaelita són aquests:


“Sidonia Von Bork”  d’Edward Burne-Jones i fotograma on apareix  Lady Van Tassel (Miranda Richardson) a “Sleepy Hollow “de Tim Burton. El vestit de Van Tassel sembla clarament inspirat per la pintura de Burne-Jones.

“The soul of a Rose” de J. W. Waterhouse i fotograma de “El perfum: Història d'un assassí” de Tom Tykwer.“Ophelia” de J.E. Millais i fotograma de “Melancholia” de Lars Von Trier. Tota la pel·lícula fa un joc de simbolismes. Apereixen imatges de la Història de l’Art (entre elles Ophelia de J. E. Millais) que es relacionen directament en imatges de la pel·lícula.

El pictorialisme i el prerafaelisme al món de la moda:Imatges publicades a Vogue, desembre 2011. Editorial de moda que remet a les pintures prerafaelites, els colors, les posicions de les models, les localitzacions, tot estableix un diàleg directe amb pintures de Waterhouse, Millais, Rossetti, ...

Autors contemporanis que s'inspiren en el moviment prerafaelita:
Sarachmet:


Una autora actual que té com a clar referent la pintura i fotografia prerafaelita és la  fotògrafa polaca Malgorzata Maj, coneguda sota el pseudònim de Sarachmet, realitza fotografies completament inspirades en el món prerafaelita. Els vestits, les models, els colors, els motius ... semblen extrets d’un quadre de Waterhouse o Millais, l’acabat pictòric que dóna a les obres encara realça més aquestes semblances. Molts dels efectes estan aconseguits amb l’edició posterior per mitjà informàtic de les imatges. http://sarachmet.carbonmade.com/ Fotografia de Sarachmet i “April Love” d’Arthur Hughes, en aquest cas, tan els colors, com el vestit i la posició de la model fan que una imatge ens recordi directament a l’altra.
Viona Ielegems:


Una altra artista que també s’ha inspirat en l’art prerafaelita és la també fotògrafa Viona Ielegems un dels exemples més clars que trobem sobre la influència de la pintura d’aquest moviment en la seva obra són les seves imatges de la “Belle Dame sans merci” tema molt concurrent en la pintura prerafaelita. http://www.viona-art.com/

Frank Dicksee / John William Waterhouse / Viona Ielegems


Les tres imatges representen el mateix motiu: La Belle Dame sans merciEl medievalisme:
A classe també es va comentar la possibilitat de relacionar les imatges prerafaelites amb les pel·lícules del senyor dels anells, sobretot pel vestuari utilizat i per això se’ns va donar la referència la pàgina sobre mediavelisme d’Alma Obregón: http://pendientedemigracion.ucm.es/info/especulo/numero41/prerrafa.html
on es fa un anàlisis sobre les pel·lícules del senyor dels anells i les pintures prerafaelites.

Per actualitzar més aquesta idea, i potser fer-la més propera al context de l’alumnat es podria relacionar amb les novel·les i sèrie de moda: Game of Thrones. Sobretot pel que fa al vestuari. Alguns exemples podrien ser aquests:
“Circe offering the cup to Ulysses” de J. W. Waterhouse i una imatge de Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) de la sèrie Game of Thrones 
    


"Lamia and the Soldier" J. W. Waterhouse i fotograma de la sèrie Game of Thrones, Sansa Stark (Sophie Turner)
                       


“The Crystal ball Skull” the J. W. Waterhouse i fotograma de la sèrie Game of Thrones, Cersei Lannister (Lena Headey)

Helena Aguilar

Comments