08_ VIDEOART‎ > ‎

El Videoclip

Com hem dit, el videoclip ens pot ser molt útil a l'hora de parlar del videoart ja que molts s'inspiren formalment en obres de l'art contemporani per realitzar els seus treballs. Però també ens pot ser útil per parlar d'altres temes -com el Collage, fotomuntatge, tractament de colors, escenes, etc.- que s'hi utilitzen i que provenen o pertanyen al món de l'art.

Per exemple, la cantant i artista M.I.A amb el videoclip de la cançó Galang: un treball crític políticament i que ens serveix per introduir visualment als alumnes el grafitti fet amb plantilles. Per complimentar podem parlar de La última cena de Dalí i les pintures de Piero della Francesca, que contenen una simetria acurada als quadres i semblen una plantilla dins una altra.

Proposta didàctica: El grafitti a partir de plantilles. A partir d’una fotografia carnet ampliada a DINA4, cada alumne la retalla les zones que interessen per elaborar una plantilla a un color del seu retrat -cada full és un color i es pot treballar el retrat o el paisatge de la mateixa manera-.


LA CARA ARTÍSTICA DEL VIDEOCLIP:

Destaquem l'exposició de la LABoral de Gijón, eCLIPSe (del 3 de juliol al 22 d'octubre del 2013)en la que es repassa la història del videoclip i de les gairebé quatre dècades que han passat des del primer videoclip Bohemian Rhapsody de Queen. La videocreació asociada a la música ha arribat a traspassar la línia qeu separa l'art de la mera producció comercial. Podeu veure la noticia a El País.


Exemples de Videoclips de grups musicals que aprofiten tècniques o recursos que s’inspiren en artistes, tècniques o temes de l’art contemporàni:

Aquí alguns links musicals interessants:

- Ida Maria I like you much when you’re naked

- Franz Ferdinant Take me out.(Collage)

- Red Hot Chilli Peppers Can’t stop -inspirat en les One-minute sculptures de Erwin Wurm-.
- Madonna al videoclip de Frozen, la podem relacionar amb el pictorialisme.
- Gnarls Barkley al videoclip de Crazy (taques de tinta xinesa animades, simetria)
- Peter, Bjorn & John al videoclip de Young Folks (còmic)
- Estúpida Erikah amb el videoclip de Giant Jellies and aquatic wonders (stop motion d'aquarel·la de l'artista Conrad Roset)
- The Chemical Brothers amb Star Guitar, de Michel Gondry (director cinematogràfic especialitzat en videoclips)
- Michael Jackson amb Thriller.
- A-ha amb el videoclip de Take On Me (còmic i realitat)
- 70 Million de Hold your horses (repàs obres d'art conegudes)
Comments