06. Gustav Klimt

Gustav Klimt (Baumgarten, 14 de juliol de 1862 – *Alsergrund, 6 de febrer de 1918) va ser un pintor simbolista austríac, i un dels representants del moviment modernista de la secessió vienesa. Klimt va pintar llenços i murals amb un estil personal molt ornamentat, que també va manifestar a través d'objectes d'artesania, com els que es troben reunits a la Galeria de la secessió vienesa. Intel·lectualment afí a cert ideari romàntic, Klimt va trobar en el nu femení una de les seves més recurrents fonts d'inspiració. Les seves obres estan dotades d'una intensa energia sensual, reflectida amb especial claredat en les seves nombroses anotacions i esbossos al llapis, en certa manera hereus de la tradició de dibuixos eròtics de Rodin i Ingres. 


Els personatges de les vampiresses que aparèixen al film semblen inspirades en aquelles fèmines sinuoses que tants cops hem vist, fins i tot en la vestimenta, la qual segueix un estil comú.Les icones bizantines banyades en or i decorats amb pedres i mosaics li serviren d'inspiració en la seva sèrie de dones eròtiques que vestien al·legòrics dissenys a les seves bates orientals treballades amb una gran laboriositat que donaven una personalitat elegant i sensual a les pintures de Klimt.


En referència al vestuari en relació amb la pel·lícula Dràcula, destaca el moment en el qual li donen mort el protagonista de la pel·lícula porta una túnica daurada, amb una referència pictòrica tan coneguda que deixa poc lloc a dubtes. 

Sens dubte Gustav Klimt es l'origen de la idea d'aquesta túnica, i es que tant El petó com el Retrat d’ Adele Bloch-Bauer ens apropen a la imatgeria en la qual es basa la pel·lícula.

Retrat de Adele Bloch-Bauer, Gustav Klimt (1907)
Escena del film, Drácula
Esbós de Eiko Ishioka  
L'obra de la dissenyadora Eiko Ishioka, s'inspira en l'obra de Klimt, qui copia els entramats i daurats de les túniques.
L'artista proposa un treball atemporal, lligat més a l'obra del pintor que a cap estètica concreta. 

El film també ens remet a Klimt en quant a la similitud de la tipografia utilitzada en l'inici de la pel.licula, la qual podem comparar amb la firma de klimt i l'escriptura que utiltizava per titular les seves obres.

Daniel Fuster.

Comments