X_ Annex extragrupal_ Referents històrics al personatge de Bram Stoker

La companya Helena Aguilar proposa una sèrie de referents històrics per treballar el context del film

Per fer més propera la figura de Dràcula als alumnes se’ls podria fer una petita introducció sobre la figura històrica del Comte Dracul o Vlad Tepes, figura que va inspirar a Bram Stoker per escriure la novel·la. Vlad va ser príncep de Valàquia entre 1456 i 1462, és conegut per posseir un caràcter sàdic, sempre se l’ha conegut com el gran empalador, i es diu que bebia la sang dels seus enemics en grans copes. Totes aquestes llegendes sobre el comte són les que van inspirar a Stoker per escriure sobre la figura del vampir.


No només va ser aquest un comte conegut pels seu caràcter sàdic, sinó que anys més tard, a Hongria, va aparèixer la que es considera l’assessina en sèrie més gran de la història i figura que també ha inspirat llegendes i novel·les sobres vampirs. La comtessa Erzsébet Bathory, 1560 – 1614. Bathory, que sovint també se l’ha anomenat la comtessa Dracula. Va ser una noble que obsessionada en aconseguir la joventut eterna, va matar i torturar centenars de serventes per banyar-se amb la seva sang creient que així es conservaria jove per sempre. En un inici les víctimes eren camperoles que havien buscat fortuna com a criades en el seu castell. Amb el temps però, les criades van anar minvant i va escollir com a víctimes joves d’un nivell social més alt, això li va suposar l’arrest i l’emparedament en el seu propi castell. Totes aquestes noies havien tingut accés a una educació més selecta, per tant sabien escriure, cap família no va rebre cartes i això va aportar sospites. Al ser famílies d’un nivell social més alt, va provocar que tinguessin prou poder com per aconseguir investigar els fets.


No només les històries d’assassins que inspiren a figures de vampirs es queden a l’Europa de l’Est, sense anar més lluny a Barcelona tenim el cas d’Enriqueta Martí, coneguda com la vampira del Raval, una dona que va segrestar i matar infants per realitzar ungüents i pòcimes.
   Vlad Tepes -  Erzsébet Bathory -  Enriqueta Martí


La figura del vampir també va ser tractada per altres artistes, algunes imatges conegudes són aquestes dues, de Burne Jones i Munch:També hi ha altres pel.licules que es podrien relacionar: Van Helsing, Entrevista amb el vampir, La reina dels  condemnats, From Hell, Sleepy Hollow, ... i altres anteriors com el Nosferatu o Vampyr de Dreyer. Hammershøi i Dreyer
Comments