05. Renaixement Alemany i Italià

En la pel·lícula de F.F. Coppola el retrat que hi apareix del comte ens recorda directament a Dürer i els seus autoretrats.

Alberto Durero, Autorretrat, 1498
Seqüència de Dràcula, F. F. Coppola. 1992


A més que, no només podem establir un enllaç amb el renaixement alemany, sinò que hi unes connexions molt evidents entre també, el renaixement italià. El vestit de Lucy, en la seva transformació vampirica, ens recorda perfectament el de la poetissa italiana Veronica Gambara i alguns dels vestits bordats de les dones d'aquell periode.          
Anònim, Retrat de Veronia Gambara,  S.XVII            
Retrat de dona italiana, Renaixement
Seqüència de Drácula "Lucy" F.F. Coppola. 1992

No obstant, el vestit del personatge de Lucy no només guarda inspiracions renaixentistes, sinò que ens recorda a les pintures holandeses, també del S. XVII. Els pintors holandesos en la creació de les seves obres sobre retrats femenins s'inspiraven en la indumentària flamenca nupcial, que més tard l'utilitzarien com a vestit funerari.  
 

 
 

"Personatge Lucy" film: Drácula, F.F. Coppola
"Retrat d'una dona" Michiel Jansz van Mierevelt (1628)
"Retrat d'Anna Rosina Marquart" Michael Conrad Hint (1642)

Tampoc no ens podem oblidar de l'influència de l'època isabelina en aquest vestit de Lucy.


Imatge d'un vestit femení de l'època isabelina s. XVI
"Lucy" Imatge publicitària. "Dràcula" F.F. Coppola (1992)


Vers tot, Lucy no és la única personatge que porta un vestit inspirat en el món renaixentista italià. Les tres vampires concubines de Dràcula porten indumentària d'estils bizantins (veure apartat 10.07 Homenatge: estil bizantí)i en obres de Botticelli pel que fa a la vaporositat de les teles. 


   


 


"La primavera" Sandro Botticelli. 1480 - 1481. Temple sobre tela
Imatge Publicitària de les Concubines. "Dràcula" F.F. Coppola (1992)


No cal a dir que el tema de la indumentària en Dràcula de Coppola és un apartat que es podria desenvolupar molt extensament. Desde la simbologia del color en els vestits (veure apartat 10.02 de Simbolisme. Com primer Mina porta vestits amb colors clars i després cap al final de la pel.licula duu teles més fosques i sensuals), la túnica de Dràcula inspirada en Klimt (veure apartat 10.06 Klimt), l'armadura també de Dràcula que simula els músculs del cos i també inspirada en el món del còmic(potser, per fer referència a la naturalesa i mite de Vlad Tepes d'empalador)...

Aspectes que es podrien treballar a l'aula sobre aquest àmbit amb els alumnes:

- Buscar l'escena de l'Autoretrat de Durero. Buscar informació de l'artista. 

- Cercar qui va ser la dissenyadora del vestuari de Dràcula de Coppola. Eiko Ishioka. Trobar semblances entre vestuari que ha fet per altres pel.licules i per la de Dràcula. (La Madrastra de Mirror, Mirror (2012)i l'actriu Jennifer López en The Cell (2000) amb Lucy de Dràcula (1992)), el vestuari de Varekai del Cirque du Soleil (estrenat al 2002)) 


     
Personatges de "Mirror, Mirror". 2012, Eiko Ishioka. 
 
-  Fer un recorregut durant tota la pel.licula per quina és la paleta cromàtica de Lucy i Mina. Enllaçar-ho amb la teoria i simbolisme del color (veure enllaç 10.02 Simbolisme). Proposar nous colors i vestuari per a que els alumnes resolguin noves situacions o escenes de la pel.licula.
 

Per sapiguer-ne més: 
http://arte-xix.blogspot.com.es/2012/06/ensuenos-y-terrores-revision-de.htmlRosa Martín.


Comments