02. Simbolisme


Els personatges del film, encarnen símbols artístics i significats ocults, especialment a través dels colors i la iconografia. És una constant reiteració del misteri de la mort, encarnat pel personatge de Drácula en vàries formes animals i monstruoses (llops, rates i ratpanats). Com a temàtica didàctica de l'història de l'art, fins i tot ens dóna peu a connectarlo amb l'horror, el misteri i la foscor dels gravats i les obres de Goya durant l'època de les pintures negres.


Francisco de Goya, El sueño de la razón produce monstruos, 1799
Nicolai Abildgaard, Malson, 1800 
Francisco de Goya, Saturn devorant els seus  fills, 1819-23“pel goig del seu esperit i per a regal de la seva visita ansiava algunes obres suggestives, que li llançessin a un món desconegut..., que el perturbessin el sistema nerviós amb histèriques erudites, malsons complicats, visions lascives i atroçes”
Joris-Karl Huysmans, A contrapelo, 1884


En moltes escenes podem distingir l’estètica i colorit d’un ambient purament pictòric i simbolista, on les dues fèmines representen bandes oposades de l’ésser i amb això la simbologia del color que els acompanya. Un cop més, l'obra prerafaelita de Rossetti inspira el persontage de Lucy, i ens aporta significats més enllà dels purament estètics, sinó relacions al.legòriques i literàries.

Rossetti, Pandora, 1869


Lucy encarna la sensualitat i foc passional de la sang i la joventit, el desig representat en el color vermell, el color d'un dels elements principals del film, la sang.


Mina, l'objecte de desig de Drácula se'ns presenta com una jove recatada i pura pel que sempre és representada amb blaus i verds, colors neutres i purs. 

El personatge de Mina però, sofreix una transformació al llarg de la pel.lícula, a l'acostar-se a la vessant del misteri, la sensualitat i la sang que li ofereix Dracul, fet que s'evidencia en el seu aspecte i colorit.
Mar Ramos.

Comments