אדמת מרכז תל-אביב מאת דני רכט


במפות שצורפו לספר תל-אביב בעריכת דרויאנוב מסומן שטח במספר 109 ולצידו נרשם 'מרכז תל-אביב גרדינגר'. - שטח בגודל של 106 דונאם המשתרע בין רחובות חובבי ציון ודב הוז במערב לבין רחוב שלמה המלך במזרח. מדובר בקרקע חולית בעיקר עם מעט כרם שהיתה בבעלות זוהדי אל ג'באן ושמואל הירש הילמן.


הקרקע חולקה ל-151 מגרשים בגודל ממוצע של 506 מ"ר שהוצאו למכירה בראשית שנת 1933. שיווק המגרשים נעשה על ידי איש העסקים מוריס (משה) גריידינגר ובליווי אגרובנק - הבנק לחקלאות ולבניין בע"מ. בין הרוכשים היתה חברת שיכון ההסתדרותית שקנתה רצף מגרשים בחלק הצפון מערבי של אדמת מרכז תל-אביב, איחדה אותם ובנתה במקום את מעונות עובדים הו"ד.


לקוח גדול אחר היה משה נתנאל אשר יחד עם בני משפחתו רכש שבעה מגרשים. על שניים מהם הסמוכים לכיכר צינה דיזנגוף, נבנה קולנוע כיכר דיזנגוף שהפך לאחר תקופה קצרה לקולנוע אסתר. בחלקה המזרחי של אדמת מרכז תל-אביב נמצא בלוק עירוני התחום בין הרחובות ריינס, פרישמן, שלמה המלך וזמנהוף. זהו אחד מארבעים הבלוקים הנכללים בתכנית גדס, ואחד המובהקים שבהם. ארבעה רחובות קטנים ששורטטו עפ"י עקרונות תכנית מס' 58 (שהוכנה כהמשך לתכנית גדס מ-1927) מקיפים גינה עירונית קטנה - גינת רות. פטריק גדס (1854-1932) מתכנן הערים הסקוטי, הונצח בכיכר גדס בדרום העיר.

צילום אוויר מאמצע שנות השלושים לכיוון דרום. הבניינים והמגרשים במחצית התחתונה של התצ"א נכללים באדמת מרכז תל-אביב.

פרצלציית אדמת מרכז תל-אביב.

צילום אוויר של חלק מאדמת מרכז תל-אביב משולב בפרסומת של חברת הדלק SHELL מסוף שנות הארבעים. עבודה של יעקב צים (צימבֶּרקנוֹפּף), סטודנט בצלאל, מתוך Palestine Post. תודה לעידו ששון.

כיכר צינה דיזנגוף - הפיאצה של העיר הלבנה. צילום מ-1942. חלקה הצפוני של הכיכר הוא חלק מפרצלציית אדמת האדון מוריס גריידינגר.


ערכים בסביבה

.

כיכר צינה דיזנגוף

מרפאת קופ"ח ולשכת המס (הנהלת משרד הביטחון)

שלום 1 / בית הרופאים מדיכלל

קולנוע אסתר (מלון סינמה)