בית רומנו (בית הסוחרים) מאת דני רכט

חיפוש בית רומנו באינטרנט יוביל לעשרות איזכורים לבית המפורסם בחברון. אך חוץ ממנו (ומבית הסוחרים התל אביבי) היו גם בתי רומנו בחיפה ובפתח תקוה. אנחנו כאן בעניין הבית בדרך יפו 9 לו יש מקום של כבוד בהיסטורית המסחר של העיר. בעיקר מפאת גודלו. אם כי נראה שתואר הקניון הראשון בעיר צריך להיות מוענק לפסאז' פנסק (1924) ברחוב הרצל. בית רומנו, אשר כונה בימיו הראשונים גם בית הסוחרים, נבנה במהלך 1947 בהשקעה כספית עצומה ומכיל כשלוש מאות (!) חנויות ומשרדים שאוכלסו החל מתחילת 1948. בראשית, היה כאן תמהיל יוצא דופן של עסקים שונים ומשונים לצד משרדי ממשלה. אך המבנה התפרסם בעיקר כריכוז של חנויות לאופנת גברים, בגדי ילדים, שמלות וחנויות להלבשה תחתונה.

מכאן פעלו גופים כמו פקיד שומה 2 של מס ההכנסה. המועצה לפיקוח על פרי הדר, פרקליטות מחוז ת"א, משרד החקלאות, מס רכוש ועוד. יובל שנים בטרם הוקם בית רומנו, עמד כאן (לצד הדרך שבין ואלהלה אל כרם הגרמנים) ביתו של הטמפלרי קאפוס. ועם עלייתם לארץ (1908) התגוררו כאן בני הזוג שלומית (סלמה) וארתור רופין. הוא, מנהל המשרד הארץ ישראלי והיא, מייסדת בת הספר הראשון למוסיקה. שולמית מתה במהלך לידה וסיפור זה, יחד עם תיאור החיים בבית קאפוס מתוארים בספר זכרונותיו של ארתור רופין פרקי חיי (עם עובד 1960). באמצע שנות העשרים בנה רופין את ביתו בשכונת רחביה בירושלים, בו התגורר עם אשתו השניה חנה.

מרדכי בראון מספר במאמר אנשי העורף, אנשי החזית: דימוי העורף העורף בקרב לוחמים בתש"ח (ישראל 4, 2003) כי עם התמקמות חלק מיחידות המנהלה של משרד הבטחון וצה"ל במקום החל מיוני 1948, כונו הג'ובניקים אשר שירתו בבית זה בלעג: "שועלי בית רומנו".

בשנים האחרונות עסקה חברת נכסים ובניין בפינוי המבנה מדייריו המוגנים ובמו"מ למכירתו. גודלו של המגרש (כשלושה דונם) ומיקומו, קורצים ללא מעט יזמי נדל"ן ואפשר להעריך כי בעתיד הלא רחוק ייבנה כאן מגדל נוסף (כמו מגדל אביב ליבר במתחם ליבר הסמוך) - מגדל נוסף בשרשרת המגדלים המקיפה את השכונות הראשונות של העיר.

צילומים: רודי ויסנשטין, 1948.

צילומים: משה הרפז, 2009.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת מרכז מסחרי

בית אנג'ל קרסו

ביח"ר רענן (ליבר) / מגדל אביב ליבר

בית יהודה אהרונוף