בית דלפינר ופיקר (משרד הלר) מאת עידו ששון


בפינת הרחובות יהודה הלוי 60 ומזא"ה 51, ניצב אחד מבתי המגורים הבולטים בחלק זה של העיר, מבנה המייצג באופן מובהק את האדריכלות המודרנית של שנות השלושים במאה הקודמת ואת איכויות סגנון הבניה הבינלאומי. הבית ניצב על רחוב יהודה הלוי שנסלל תוואי דרך שכם הישנה ובפינת רחוב מזא"ה. סמוך לבית דלפינר ופיקר נבנו באותו העשור בית המפל, בית ירדני ובית עיתון הארץ. ומאוחר יותר נבנה מולו בית טרטקובסקי.

בית דלפינר ופיקר תוכנן בסוף שנת 1933 על ידי האדריכל זאב וילהלם הלר (1884-1956). הבית נבנה במהלך 1934 עבור ברנהרד דלפינר וליאון פיקר על מגרש מספר 6 באדמת כרם רמאדן אותו רכשו השותפים מאדון יהודה גרזובסקי (גור) שהחזיק בו כפי הנראה בנאמנות. מקודם ניצב במגרש הגדול (748 מ"ר) בית בן קומה אחת שאת בנייתו יזם ב-1927 אדון מ. ד. גדארד. ברנהרד דלפינר היה בן למשפחת סוחרים יהודית אמידה מווינה, אשר עלתה לארץ ויזמה את הקמתם של מספר בתי חרושת לתעשיית המשי. אחיו, מקס דלפינר, תעשיין גדול של משי באוסטריה, היה מיוזמי בית חרושת דלפינר למשי, אשר הוקם בשנת 1925 קרוב לשפת הים בשטח שכונת מחלול.

בית דלפינר ופיקר נבנה על פי עקרונות סגנון האדריכלות המודרנית, הסגנון הבינלאומי, ומשמש כבניין מגורים. זהו מבנה בן שלוש קומות עם קומת מרתף חלקית וחדר כביסה על הגג. הבית הפינתי מחבר למעשה שני מבנים יחד, היוצרים את הצורה ח (או U), כשהמרפסת הפינתית, העגולה, חולקה בין שתי דירות סמוכות. קומת הקרקע הוגבהה מעט מעל למפלס הרחוב ומאפשרת פרטיות יחסית לדירות שבקומה זו. לכל אורכו של המבנה 'מתוחות' מרפסות סרט שקועות היוצרות מראה מונומנטלי. באופן זה מושגת הבלטת האופקיות ונוצרת תחושת זרימה אופקית של גלים, כמעין צורת פרח.

לבית דלפינר ופיקר חזית כפולה. חזית פנימית, הבנויה בקשת פשוטה, פונקציונלית וחזית חיצונית, להבלטה ויצירת עניין בקרן הרחובות, מעין הפרדה אל הפרטי והצללה מהרחוב (משחקי אור/צל). הקירות הפנימיים מעוגלים, בעוד החיצוניים, העוטפים את המרפסות הפינתיות, בנויים בקו מתאר שצורתו פרח. החזית המערבית לרח' יהודה הלוי אינה סימטרית. בצד הצפוני, מרפסות פינתיות פתוחות בעלות זווית ישרות, בעוד בחלק הדרומי, מרפסות פתוחות מעוגלות. טור חלונות (טרמוטר) ניצב לאורכו של חדר המדרגות להדגשת המוטיב האנכי. החזית הדרומית, לרח' מזא"ה, אינה סימטרית וכוללת כניסה נוספת, נפרדת למבנה ללא טור חלונות. בצד המזרחי בולט טור חלונות לקו הרחוב. וממערב תוכנן טור מרפסות מעוגל עם עיטור בליטות דמויות 'פרח'.

הבית עבר הליך שימור עם הגבלות מחמירות ב- 2015 על ידי האדריכלית טל איל תוך שחזור חלונות, תריסים ודלתות, ביטול סגירת המרפסות והסרת תוספות בניה ושחזור הטיח החיצוני הדקורטיבי הכולל שני גוונים, טיח וואשפוץ, מה שמעצים את הדגשים האופקיים והאנכיים של המבנה.

בית דלפינר ופיקר תוכנן על ידי זאב וילהלם הלר יליד גרמניה. עם סיום הבנייה קבע הלר בבית את דירתו ואת משרדו. הביוגרפיה של הלר נחלקת לשתיים, טרם הגיעו לארץ ולאחר מכן. הוא ניהל משרד אדריכלות פרטי ומצליח בלייפציג בין השנים 1914-1932 והתפרסם בזכות מבני הציבור שתכנן, וכן פינות ההנצחה וזיכרון בבתי כנסת בהשפעת סגנון הבארוק והמודרניזם. הפרויקט הראשון שלו היה אנדרטה לזכר חיילים יהודים שנספו במלחמת העולם הראשונה. בנוסף תכנן מבני מגורים ופרויקטים בסגנונות ניאו-קלאסיים, תוך שילוב אלמנטים מהאקספרסיוניזם והארט-דקו.

לקראת סוף שנות העשרים התאים את הפרויקטים לרוח המודרניזם האופנתי. הלר היגר ב-1932 לפלסטינה, התמקם בתל אביב ועבד כאדריכל במשרד 'התאחדות בעלי התעשיה' בבית בלוצרקובסקי (רחוב יהודה הלוי 32). תקופה קצרה אחר כך פתח סטודיו עצמאי שפעל מדירה שכורה בבית שנקר (רחוב ביאליק 26). בשנת 1934 זכה בפרס השני בתוכנית שיפור חזות שפת הים של תל אביב.

השפעתו של הלר בהטמעת הארכיטקטורה המודרנית בתל אביב של שנות השלושים ניכרת מאוד על סגנונו ותוספותיו הייחודיות. בין רשימת עבודותיו ניתן למצוא מספר בתים שהם מופת לבניה בסגנון הבינלאומי. דירת מגוריו ומשרדו שכנו בבית דלפינר ופיקר אותו תכנן. בשנת 1940 סגר את הסטודיו בתל אביב ועבר לירושלים, עבד באגף לעבודות ציבוריות.

החיים לא הקלו עליו. אשתו קלרה (לבית גולדשמידט) נפטרה בשנת 1945 והוא נישא בשנית. אשתו השניה נפטרה בשנת 1954 והוא החליט לרדת מהארץ, יחד עם בנו מנישואיו הראשונים הנס ג'יי (1913-2004), לאריזונה בארה"ב. הלר נפטר בירושלים ב-10 במאי 1956 ונטמן בבית העלמין בגבעת שאול בירושלים. לרגל שנת המאה לתל אביב, שהיתה שנת ה-125 להולדתו, החליטו צאצאיו להנציחו בפרסום פרטים נוספים על חייו האישיים ועל עבודותיו.

בין עבודותיו של הלר בתל-אביב:


בית הורנשטיין ברחוב המלך ג'ורג' 54 פינת רחוב דיזנגוף 48.

בית ברונו ברחוב שטראוס 3.

בית ד"ר מיטלמן ברחוב בן יהודה 120.

בית פרושניידר ברחוב אידלסון 14.

בית ארליך ברחוב הרצל 79 פינת רחוב פלורנטין 38.

בית קלקא ופרושניידר ברחוב שלום עליכם 18.

בית יהודה עמיר ברחוב זבולון 17.

בית רובינשטיין ושחורי ברחוב יהודה הלוי 83 (בשיתוף עם אריה לילינפלד)

בית יעקב פרלסון ברחוב בן-יהודה 230 פינת שדרות נורדאו 18.

תאונת דרכים סמוך לבית דלפינר ופיקר. צילום (1977) של סוכנות ישראל סאן בע"מ (מתוך ארכיון אוניברסיטת הרווארד).

נייר מכתבים עם לוגו האדריכל הלר, 1939.

האדריכל זאב וילהלם הלר (1884-1956). צילום משנות השלושים. באדיבות המשפחה.

בית דלפינר ופיקר - פינת הרחובות יהודה הלוי 60 ומזא"ה 51. צילומים: עידו ששון, 2015.

בית דלפינר ופיקר. צילומים: עידו ששון, 2022.

.

ערכים בסביבה

.

כרם רמאדן

בית טרטקובסקי

בית ירדני

ביח"ר לודז'יה