סמטאות המסילה מאת דני רכט

שכונת מכבי החדשה היא מבנותיה של שכונת התקווה. גוש שכונות זה נמצא בדרום-מזרח העיר מזרחית לאפיק ואדי מוסררה (נתיבי איילון כיום). פרט לא ידוע הוא שחלק מפרלציית שכונת מכבי החדשה נמצא מערבית לתוואי הנחל. שטח זה גבל באדמה שנרכשה באמצע שנות השלושים על ידי סוחרי עצים שהקימו את 'מרכז העץ' בתל-אביב לצד רחוב ינובסקי (כיום, חלקו הצפוני של רחוב גולומב) בו ריכזו הסוחרים חלק ממחסניהם. נכון לשנות השלושים, מדובר היה בקרקע זולה, מוצפת מדי חורף שנתחמה מצד מערב על ידי מסילת ברזל.

עד שנת 1971 עברה הרכבת לירושלים בתוואי עליו סלולים כיום דרך חיל השריון ורחוב החרש. מרחוב ההגנה נמתחה דרך קצרה דרומה במקביל למסילת הברזל שנקראה במפות התקופה: רחוב המסילה. מדרך זאת יצאו שתי סמטאות קצרות ללא מוצא אותן עדיין ניתן לראות. סמטאות אלה נקראות מסילה א' ומסילה ב'. הבלוק כולו מתאפיין בשילוב של מסחר, מלאכה ומגורים הוא במקור חלק משכונת משכונת מכבי החדשה אשר רוב שטחה נמצא מזרחית לנתיבי איילון (ואדי מוסררה אז).

גשר רחב בו משולבת תחנת רכבת מחבר כיום את קצהו המזרחי רחוב לוינסקי עם רחוב ההגנה בעבר המזרחי של נחל איילון (התוואי הנוכחי המחבר את רחוב לוינסקי לרחוב ההגנה באמצעות גשר ההגנה מסומן ע"ג תצלום אוויר משנת 1946) אולם במקור החל רחוב ההגנה בסמוך למפגש רחובות לבנדה וענתבי עם דרך סלמה, חצה את מסילת הברזל והמשיך מזרחה עד לגשר קטן שחצה את הנחל. בצילום (דני רכט, 2015) אפשר לראות את חזית הבתים לצד קטע "נשכח" של רחוב ההגנה ובו גם צריפי מגורים שאפיינו בשנות המנדט שכונות עוני בחלק זה של העיר. האזור כולו עתיד להימחק לטובת בנייה חדשה, כפי שקורה לצד חלקים אחרים של נתיבי איילון.

התוואי הנוכחי המחבר את רחוב לוינסקי לרחוב ההגנה באמצעות גשר ההגנה מסומן ע"ג תצלום אוויר משנת 1946.

בצילום (2015) אפשר לראות את חזית הבתים והצריפים לצד קטע הרחוב ש"נשכח".

סמטת מסילה א'. צילום: GSV 2011.

.

ערכים בסביבה

.

שיבת ציון

אזור המלאכה ברחוב ינובסקי

בית חרושת מבריק ברחוב גולומב

בית יצחק ליפסקי