היכל התרבות מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

בתאריך 5 באפריל 1953 הונחה אבן הפינה להיכל התרבות ע"ש צ'ארלס ברונפמן (לשעבר ע"ש פרדריק ר. מאן). בניין היכל התרבות תוכנן על ידי האדריכלים דב כרמי, זאב רכטר ויעקב רכטר. ההיכל הוא אולם הבית של התזמורת הפילהרמונית הישראלית ואולם הקונצרטים העיקרי של תל אביב-יפו. בצילום של רודי ויסנשטין נראה טקס הנחת אבן הפינה באתר הבנייה.

בצמוד להיכל התרבות נמצאים בית תיאטרון הבימה, ביתן הלנה רובינשטיין וגן יעקב. האולם הכיל 2,760 מקומות ישיבה, בטרם שופץ ומספר המקומות בו הופחת ב-2013 לכ-2,350, שעדיין הפכו אותו לאחד האולמות הגדולים ביותר בישראל. בנייתו של היכל התרבות נמשכה ארבע שנים והייתה מלווה בקשיים שאפיינו את מדינת ישראל הצעירה.

האולם נחנך בתאריך 1 באוקטובר 1957. בנוסף לתזמורת הפילהרמונית הופיעו בו תזמורות מפורסמות מרחבי העולם, ובהן התזמורת הפילהרמונית של ברלין, התזמורת הסימפונית של לונדון, תזמורת פילדלפיה והתזמורת הפילהרמונית של ניו יורק. עם הסולנים שהופיעו על בימת היכל התרבות נמנים ליאונרד ברנשטיין, יצחק פרלמן, יהודי מנוחין, דניאל בארנבוים, אייזיק שטרן, ארתור רובינשטיין ועוד.

בתאריך 5 באפריל 1953, נורתה אבן הפינה להיכל התרבות - ביתה של התזמורת הפילהרמונית הישראלית. צילום: רודי ויסנשטין.

הקווים הנקיים. הפרופורציות המושלמות. היכל התרבות, החזית הדרומית בסוף שנות החמישים. צילום: אבא אלחנני. תודה לשולה וידריך.

אוטובוסים ברחוב הוברמן ממתינים לקהל שתכף יצא מהקונצרט בהיכל התרבות. צילום של ברונו ברנרד, 1963. תודה לעידו ששון.

היכל התרבות בזווית לא שגרתית. צולם ממרפסת הבית ברחוב הוברמן 22.

חנוכת היכל התרבות. כרזה בעיצוב יוסף בס, 1957.

בתאריך 1 באוקטובר 1957 התקיים קונצרט חנוכת היכל התרבות. בצילום מהארוע נראה דוד בן-גוריון בעת נגינת ההמנון האמריקאי.

מבט מאתר הבנייה של היכל התרבות אל בית קירשנבוים בפינת שדרות ח"ן ואל עצי השקמה סביבם הוקם גן יעקב עשור אחר כך. צילום של רודי ויסנשטיין משנות החמישים.

.

ערכים בסביבה

.

ביתן הלנה רובינשטיין

פרדס ליטוינסקי

גן יעקב

בית אורבך