קולנוע מור / בית תעש מור מאת דני רכט

בשנות החמישים היו שכונות עבר הירקון רחוקות שנות אור מהדימוי שדבק בהן מאוחר יותר. תושבי השכונות, בדרך כלל פועלי קשיי יום, סבלו מהריחוק והבדידות, כמו גם מהעדר חיי תרבות של ממש. מסיבה זאת הוקצה בשנות החמישים מגרש בגודל 2.5 דונמים ברחוב תבואות הארץ 4, בחלקו המערבי של שיכון דן (מקודם, יד המעביר). על המגרש יוצא הדופן במימדיו, הוקם בית קולנוע ולצידו ניטע גן. הפתיחה החגיגית נערכה בתאריך 26 באוגוסט 1959 לשמחת תושבי הסביבה.

אלא שהחגיגות נמשכו בדיוק חמישה ימים, אז פנתה המשטרה לבית המשפט בבקשה להוציא צו מניעה האוסר על הפעלת הקולנוע מטעמי בטיחות. בבקשה נדרשו בעלי בית הקולנוע להתקין דלת נוספת ולהסיר שתי שורות של כסאות, על מנת שיתאפשר פינוי הצופים בעת חירום. בית המשפט הוציא את הצו ובעלי הקולנוע נאלצו לעמוד בדרישות המשטרה על מנת שהמקום יופעל שוב. היתה זאת הפעם הראשונה בישראל בה נסגר אולם מופעים / בית קולנוע מטעמים אלה.

לבד מהקרנות סרטים שימש האולם כבמה להעלאת הצגות, ארועים פוליטים בתקופת טרום בחירות ואף הושכר לארועים שונים. במהלך הזמן דעך בית הקולנוע עד שנסגר בשנות השבעים. במקומו נבנה בית תעש-מור, מבנה משרדים גדול בן חמש קומות. אי של עסקים בלב סביבה שהפכה לשכונת וילות יוקרתית.

בחודש יולי 2013 דיווחו קרן ריאליטי וחברת נדלנס כי רכשו את בית תעש-מור מבעליו הפרטיים. בכוונת הרוכשים לפעול לשינוי יעוד הקרקע ולהביא לבניית מתחם מגורים חדש במקום.

בית תעש-מור. כאן פעל מסוף שנות החמישים ועד שנות השבעים הקולנוע השכונתי. צילום: GSV 2011.

שושיק שני ואריק לביא מעלים בקולנוע מור הצגה מאת אפרים קישון. נובמבר 1962.

אגודת יד המעביר (שיכון דן) מברכת את יוזמי ומקימי קולנוע מור לרגל פתיחתו. עיתון דבר, 26-08-1959.

.

ערכים בסביבה

.

יד המעביר (שיכון דן, נווה דן)

נווה מח"ל

מעונות הפרוגרסיבים

עשר טחנות