סמינר לוינסקי ובית הספר לדוגמא מאת דני רכט

ראשיתו של המוסד החינוכי בבית המדרש למורות ביפו אשר הוקם ב-1912 על ידי תנועת חובבי ציון ופעל מבנין במתחם בתי הספר (במקום בו ניצב כיום בית להקת בת שבע). עם התפתחות העיר צפונה וצרכי החינוך הגוברים, נבנה לסמינר מבנה חדש ב"רווח" שבין שדרות נורדאו ושכונת פועלים ט'. ביוני 1935 פרסמה העיריה תחרות בן קבלנים לבניין בתי הספר ביל"ו, סמינר למורות וגננות ע"ש לוינסקי ובית הספר לדוגמא. אבן הפינה לבית הסמינר ולבית הספר הצמוד אליו הונחה ב-1936 בנוכחות הנציב העליון, המשורר טשרניחובסקי, שופטים, בכירי העיריה וקהל רב. הלימודים בבנין הסמינר החלו בשנת 1938. בשנים 1942-1948 פעל כאן בסתר מרכז אימונים של ההגנה. כאן היה גם סליק לכלי נשק. שלט הניצב על גרם המדרגות מספר על כך.

בשנת 1981 עבר הסמינר (שהפך במהלך השנים למכללה אקדמית) אל משכנו החדש בקרית החינוך מעבר לירקון, הנמצאית קרוב לקצה הצפוני של שטח השיפוט העירוני. הבית הישן שימש מאז את חטיבת הביניים עירוני ט"ז (שעברה לכאן ממבנה בית הספר בן-יהודה לשעבר רחוב אנטוקולסקי) ואחר כך כחטיבה הצעירה של בית הספר תיכון עירוני ה'. משנת הלימודים תשס"ח החל לפעול במבנה ההסטורי של הסמינר מרכז מדעים ואמנויות.

מכללת לוינסקי לחינוך הייתה המכללה הראשונה אשר הכשירה מורים בעברית, הובילה את תהליך האקדמיזציה של הכשרת המורים והראשונה שקיבלה הכרה אקדמית מלאה. חזית המבנה השני במתחם פונה אל רחוב הירקון. המבנה שימש את בית הספר לדוגמא במשך עשרות שנים. בשנת 1992 הועבר אליו בית חינוך לילדי עובדים ע"ש א. ד. גורדון.

סמינר למורות לוינסקי ובית הספר לדוגמא לקראת סיום הבנייה. צילום: יצחק קלטר. 1938.

מבנה בית המדרש ע"ש לוינסקי (1938), תוכנן על ידי מהנדס העיר יעקב בן-סירה (שיפמן).

מבט על תחילת שדרות נורדאו בסוף שנות השלושים. בקדמת התמונה - בית המדרש למורות ע"ש לוינסקי. מאחוריו, בית הספר לדוגמא. משמאלו מציצים הבתים הקיצונים של שכונת פועלים ט'. מימין נראה הגוש המערבי של מעונות עובדים ח'. "מעליו", שכונת פועלים ג'. רחוב הירקון עדיין לא נסלל בחלק זה של העיר. על קו המים - ההאנגר הדרומי בנמל תל אביב. וחוף הים, שלושים שנה פלוס לפני הסרט מציצים.

טקס השבעת שוטרי תל-אביב למשטרת ישראל, 1.7.1948. אוסף התצלומים הלאומי. המסדר התקיים במגרש שבין בית סמינר לוינסקי לבין מבנה בית הספר לדוגמא. בין הבתים נראה עיקול רחוב ויתקין (שכונת פועלים ט'). ברקע נראים הגגות המעוגלים של מחנה יונה (בשטחו נטוע גן העצמאות). תודה לשי פרקש על הזיהוי.

מבנה בית הספר לדוגמא (ביתו הנוכחי של בית חינוך עובדים ע"ש גורדון) בצילום מרחוב הירקון. צילום מתוך הארכיון ההסטורי העירוני.

שטר כסף הנושא את דיוקנה של הנרייטה סאלד, בעיצוב פול קור ואדריאן זנגר. אחרי מותה נקרא בית הספר לדוגמא על שמה של הנרייטה סאלד. כמו גם גינה קטנה במרכז העיר (גינת רות כיום) ורחוב הנמצא מזרחית לבית החולים איכילוב (לשעבר רחוב הדר).

חלונות הקומה הראשונה נחסמו בקירות מגן, כהגנה מפני מתקפה אווירית. צילום: יעקב רוזנר, 1942. תודה לשמוליק תגר.

תלמידות בית המדרש למורות וגננות על מדרגות הבניין. צילום: זולטן קלוגר, 1946.

שיעור קרטונאז' עם המורה לוין קיפניס (במרכז התמונה). צילום באדיבות ארכיון מכללת לוינסקי.

מבנה בית המדרש ע"ש לוינסקי. במהלך השנים נוספה למבנה קומה נוספת. צילום: רחל רמרז, 2009.

בנין בית הספר לדוגמא לשעבר (הירקון 248) ומלון גרנד ביץ' הסמוך. קודם לבניית המלון שימש המגרש והצריף בו את פעילות קן ימיה של התנועה המאוחדת. צילום: רחל רמרז, 2009.

..

ערכים בסביבה

.

בית בורנשטיין ברח' בן-יהודה

שכונת פועלים ד' (פועלי ליבר)

המדרשה לחינוך גופני

שכונת פועלים ט'