קן הימיה / מלון גרנד ביץ' מאת דני רכט


בשנות המנדט הבריטי התהדרו תנועות הנוער המרכזיות בסקציה ימית. הבולטת שבהן היתה המחלקה הימית של התנועה המאוחדת בצפון העיר שהפעילה קן אשר רוב בוגריו בימי טרום המדינה התגייסו לפלי"ם - הזרוע הימית של הפלמ"ח. הפילוג במפא"י באמצע שנות הארבעים השפיע גם על תנועות הנוער החלוצי. פלג אחד של המחנות העולים הזדהה עם סיעה ב' (אחדות העבודה פועלי ציון). הפלג השני הקים יחד עם תנועת הנוער גורדוניה את התנועה המאוחדת.


חברת הבנייה ההסתדרותית סולל בונה החזיקה בצריף בפינת שדרות נורדאו ורחוב הירקון, בצמוד לבית הספר לדוגמא. הצריף הועבר באמצע שנות הארבעים לידי התנועה המאוחדת, שופץ על ידי חניכיה ושימש את המחלקה הימית שלה. קן זה היה קשור ארגונית לקן צפון של התנועה שפעל בפינת רחובות ארלוזורוב ואד"ם הכהן וכן למחלקת הימיה של אגודת הפועל בנחל הירקון, משם יצאו ההפלגות בימי השבת. קינים אלה המשיכו לשמש את התנועה גם לאחר האיחוד עם הסתדרות הנוער העובד והקמת תנועת הנוער העובד והלומד. אחד ממדריכי הקן בשנות הארבעים היה אברהם עופר (1922-1977) לימים מנכ"ל חברת שיכון עובדים, חבר כנסת ושר שיכון.


קן הימיה פעל בשנות הארבעים והחמישים בסביבה פועלית מובהקת: שכונת פועלים ג' של פועלי הבניין ומעונות עובדים ח' מצפון, שכונת פועלים ד' (שכונת פועלי ליבר) ממזרח, ושכונת פועלים ט' (סביב רחוב ויתקין) מדרום. לימים נמכר המגרש בפינת שדרות נורדאו ורחוב הירקון, וחניכי הקן הועברו אל קן צפון. בסוף שנות השישים החלה בניית מלון פאן-אמריקן במקום. במהלך הבנייה החליף הפרוייקט ידיים והוא נפתח בראשית שנות השבעים כמלון גרנד-ביץ' - מלון חדש בן כמאתיים חדרים שההשקעה בהקמתו הגיעה לכעשר מליון ל"י.


הבעלים, אריה פאלוך היהודי-גרמני, היה באותם השנים המשקיע הפרטי הזר הגדול ביותר שפעל בתחום הנדל"ן בעיר. פאלוך היה שותף באותן השנים בפרוייקט בית מגדלור בפינת רחובות בן-יהודה ואלנבי, עמד בראש קבוצת משקיעים שרכשה את בית ויניק (גימנסיה בן-יהודה, תיכון עירוני ו'). הוא יזם בנייה למגורים על מגרש בן 11 דונאם בתכנית ל' אותו רכש מחברת דיור (חברה בת של סולל-בונה) ואף ניסה לרכוש את הסינרמה במטרה ולבנות במקומה רב-קומות למגורים.


גם כיום, יובל שנים לאחר פתיחתו, נחשב מלון גרנד-ביץ' למבוקש בעיקר על ידי משפחות דתיות שמעוניינות לעשות שבת או חג בעיר העברית באווירה דתית. משפחת פאלוך רכשה בהמשך גם את מלון שרתון הישן שניצב בעבר בצידו השני של רחוב הירקון. עם התדרדרות המלון והסרת חסות רשת שרתון העולמית ממנו, נקרא המלון עד להריסתו מלון פאל (קיצור של פאלוך).

קוּם הִתְנַעֵרָה עַם חֵלֵכָה עַם עֲבָדִים וּמְזֵי רָעָב. חניכי קן ימיה של התנועה המאוחדת, צועדים לאורך רחוב אלנבי (בקטע שבין רחובות בין רחובות מזא"ה ובלפור) באחד במאי 1951. צילום באדיבות שמואל גביש.

צריף סולל בונה שהפך לקן ימיה של התנועה המאוחדת, 1944.

חניכי קן הימיה בנחל הירקון, במסגרת הפלוגה הימית של הפועל.

מלון גרנד ביץ' אשר החליף את קן ימיה של התנועה המאוחדת. צילום: בוריס כרמי, 1972.

תחילת שדרות נורדאו ומלון גרנד ביץ' אשר נבנה לצד בית הספר לדוגמא. משה מילנר, צילם מהאוויר, 1973.

..

ערכים בסביבה

.

סמינר לוינסקי ובית הספר לדוגמא

מלון שרתון הישן

גן העצמאות

שכונת פועלים ט'