בית רוזנטל / בית דובינסקי מאת דני רכט


בצילום המשותף של משתתפי ועידת היסוד של הסתדרות העובדים הכללית בחיפה (1920) נכלל גם יצחק רוזנטל, מראשי הקוּנטרס ביטאונה של מפלגת אחדות העבודה, שהפך בהמשך לביטאון הלא רשמי של ההסתדרות (בטרם נוסד עתון הפועלים דבר). בחודש מאי 1925, כשמפלגות הפועלים היו אופוזיציה לגוש האזרחי שברשות דיזנגוף, הוא נבחר לחבר מועצת העיריה מטעם רשימת מועצת פועלי תל-אביב והועמד בראש ועדת הביקורת של העיריה. רוזנטל היה ממייסדי שכונת פועלים מאוחדת בצפון העיר.


בהגרלה על מגרשי שכונת פועלים ו' (שורת המגרשים בגדה הדרומית של שדרות בן-גוריון) זכה רוזנטל במגרש מספר 28 - מגרש פינתי בגודל של כארבע מאות מ"ר המוקף משלושת צידיו ברחובות: רחוב רופין 44, שדרות בן-גוריון 14 וסמטה קצרה המחברת את השדרה עם רחוב ארנון ועם בתי שכונת כרמיה. רוזנטל בנה ב-1928 במגרשו בית בן שני חדרים בתכנון המהנדס דוד טוביה (1890-1956).


לצד הבית הוקם באותן השנים במגרשו של רוזנטל (בחלק הגובל עם רחוב רופין) צריף בו התגוררו בשכירות מאיר דובינסקי (1888-1969) ורעייתו חנה צ'יזיק (1889-1951). לאחר פרוץ מלחמת העולם השניה הקימה העיריה מגבית של מס חירום. רוזנטל ושכנו אברהם זברסקי היו בין חברי נשיאות המגבית.


בהמשך רכשו דובינסקי וצ'יזיק את ביתו של רוזנטל. באמצע שנות החמישים נהרס הבית. בשנת 1955, ארבע שנים לאחר מותה של חנה צ'יזיק, יזמו בעלה מאיר וילדיהם מרים ואפרים, בניית בית מגורים משותף בתכנון האדריכל גרשון סטמפלר (1906-1972).


מאיר דובינסקי ורעייתו חנה צ'יזיק נישאו בשנת 1922. חנה, מייסדת ומנהלת משק הפועלות צפון, באה ממשפחה מיוחסת בתולדות היישוב שמוצאה באוקראינה. אחותה שרה נפלה בהגנת תל-חי. אחיה אפרים נפל בהגנת חולדה (על שמו נקראה שכונת אפרים). משק הפועלות ששימש לחינוך ולהכשרת צעירות עולות, היה מפעל חייה והיא ניהלה אותו עד ימיה האחרונים.


חנה צ'יזיק נפטרה בבית החולים בילינסון. ארונה הוצב באולם המבנה המרכזי של משק הפועלות צפון, - מבנה שנקרא בהמשך בית חנה לזכרה. מאות אנשים שהגיעו מכל קצוות הארץ עברו ליד ארונה. מסע הלוויתה שהתנהל בגשם שוטף, יצא מביתה בשכונת פועלים מאוחדת, שם הספיד אותה השכן, ראש הממשלה דוד בן-גוריון. ומשם דרך רחובות בן-יהודה ואלנבי המשיך עד לבית ההסתדרות ברחוב אלנבי (מלון הרצליה לשעבר) נישא על ידי אנשי דגניה וכינרת ומגיני חולדה, ומשם אל בית הקברות נחלת יצחק בו נקברה.


בעלה מאיר דובינסקי (1888-1969) נולד באזור אומן באוקראינה, היה מראשוני תנועת פועלי ציון וגוייס ב-1910 לצבא הרוסי. ב-1913 הוא היגר לארצות הברית והתיישב בעיר מילווקי בה המשיך בפעילותו הפוליטית ועבד כמורה לעברית ויידיש. בין תלמידותיו היתה גולדה מאיר עליה השפיע לעלות לארץ. דובינסקי לחם במלחמת העולם הראשונה בשורות הגדודים העבריים. ב-1918 עלה לארץ ושנתיים אחר כך נלחם לצד טרומפלדור בקרב ההגנה על תל-חי. לאחר החתונה ומעבר בני הזוג לתל-אביב עבד בה בבניין והיה חבר בקואופרטיב הבנייה 'מדרכה'. דובינסקי היה מראשי מרכז הקואופרציה של ההסתדרות. הוא קבור בבית העלמין בחולון.

מי היה המורה של גולדה מאיר? ואיך חנה צ'יזיק, מייסדת משק הפועלות צפון, (בית חנה נקרא לזכרה) קשורה לבית המשותף הניצב בשדרות בן-גוריון 14? צילום: GSV 2011.

..

ערכים בסביבה

.

שכונת פועלים מאוחדת (א' ב' ו')

בית אסתר ראב

שכונת כרמיה

בית אבא כהן