תחנת הרכבל בגני התערוכה מאת דני רכט

אין ילד שגדל בעיר בשנות השישים והשבעים ולא הכיר את הרכבל בגני התערוכה שפעל משנת 1962 ועד סוף שנות השמונים. חלק זכו לנסוע בו. אחרים צפו בו מלמטה. תחנת המוצא של הרכבל היתה בין השער המערבי לבין אמפיתיאטרון גני התערוכה ומסלולו, כארבע מאות מטר, נמתח עד מתחם הלונה-פארק, שם היתה תחנתו השניה (והאחרונה).

הרכבל החדש היה מהאטרקציות הכי מדוברות בתל אביב של תחילת שנות השישים. אלא שבמקור נולד המיזם בכלל כפתרון תחבורתי. בתאריך 5 ביוני 1962 נפתח במתחם יריד המזרח הבינלאומי. שנה קודם לכן ניגשה העיריה לתכנן את הארוע הענק והוחלט להקים קו רכבל שיחבר את דרך חיפה אל גני התערוכה במסלול של יותר משני קילומטרים, שישמש כאמצעי תחבורה עוקף פקקים לקהל הנוהר בהמוניו ליריד הבינלאומי. לטובת מיזם זה הוקמה חברה בה היו שותפים בנוסף לעיריה ולמרכז הירידים גם הקואופרטיבים אגד ודן (ובהמשך, גם מר פדרמן וחברה שוויצרית שהתמחתה בהקמת מיזמים דומים). הרעיון היה להקים טרמינל תחבורה זמני בצומת דרך חיפה ושדרות רוקח אליו יגיעו האוטובוסים שיפרקו את המבקרים הרבים. ואלה ימשיכו בחלקם אל מתחם גני התערוכה באמצעות קו הרכבל החדש. חברת הרכבל פנתה לציבור בבקשה להציע שמות לאמצעי התחבורה החדש, והשם שנבחר היה "רחף".

בהמשך, למדו השותפים במיזם כי אין היתכנות כלכלית לרכבל הרחף ופרשו מהפרוייקט. העיריה נכשלה במאמציה למצוא שותפים חדשים. כשלא הושג התקציב המתאים, הוחלט להסתפק בהקמת רכבל בשטח גני התערוכה (במסלול של 400 מטר בלבד), תוך שהוא משמש כאטרקציה ולא כפתרון תחבורתי כפי שתוכנן תחילה. הרכבל שנחנך עם פתיחת היריד הבינלאומי, פעל עד סוף שנות השמונים ופורק בשנות התשעים.

מסלול הרכבל מסומן על גבי מפת תערוכת צה"ל שהתקיימה בשנת 1968 בגני התערוכה. מתוך אוסף אא"י.

התקנת עמודי הרכבל בגני התערוכה. צילום מתחילת שנות השישים.

גני התערוכה בשעת לילה. משמאל נראה מסלול הרכבל שחיבר את הכניסה המערבית למתחם גני התערוכה עם הלונה-פארק.

.

ערכים בסביבה

.

קולנוע דרייב-אין / היכל קבוצת שלמה

גשר הרכבת מעל נחלי הירקון ואיילון

גן הוואי (אל-עלמיין)

מעוז אביב