בית פינקרפלד מאת פרופ' רם גופנא

יעקב פינקרפלד (1897-1956) היה אדריכל, ארכיאולוג וחוקר בתי כנסת ובתי עלמין. פינקרפלד היה בנו של אדריכל עתיר נכסים. הוא נולד בעיירה בגליציה (כיום באוקראינה) וגדל בעיר לבוב. החל ללמוד אדריכלות לפני מלחמת העולם הראשונה בוינה. לאחר המלחמה למד שנה בברנו (צ'כיה), הפסיק את לימודיו ועלה לארץ בשנת 1920 עם קבוצה מחברי השומר הצעיר שייסדה את קיבוץ בית-אלפא. חלה בשחפת, שב לוינה, סיים שם את לימודיו בשנת 1925 ועלה שנית לארץ. לאחר שהייה קצרה בתל-אביב, שם נולדה בתו הבכורה אילה (איה, לימים פסיכולוגית). עלה לירושלים ועבד במחלקת עבודות ציבוריות של ממשלת המנדט. התיידד עם הארכיאולוג א.ל. סוקניק ואחרים והשתתף בחפירות ארכיאולוגיות. בירושלים נולד בשנת 1928 בנו אורי (לימים חבר קיבוץ רבדים ופעיל בתנועת השומר הצעיר).

בשנת 1930 עבר פינקרפלד לתל אביב ועבד לראשונה בעיריה. בשנת 1931 פתח משרד פרטי ותכנן בתי דירות (למשל בית יחיא כהן ברחוב בן יהודה 42), אך בעיקר תכנן מבני ציבור: בתל-אביב את בית המטבחיים ובית חנה בשטח משק הפועלות צפון. ברעננה - בית ילדים ובתי תרבות בקיבוצים: מרחביה, רמת הכובש ומזרע. בשל ניסיונו בארכיאולוגיה ועניינו בחקר בתי כנסת נתמנה לאחר קום המדינה בשנת 1948 למשמר המונומנטים ומפקח ראשי במחלקת העתיקות של ישראל, משם פרש בשנת 1950. פינקרפלד נהרג ברמת רחל בשנת 1956 בידי חיילי הלגיון הירדני בעת שהשתתף בכינוס החברה לחקירת ארץ-ישראל.

בשנת 1933 רכש הקבלן יואל (יוליאן), אביו של יעקב פינקרפלד את מגרש מספר 7 באדמת ימין משה (רחוב רש"י 65 קרן רחוב אחד העם 87) ובנה עליו בניין בן שלוש קומות ובו שש דירות למגורי המשפחה המורחבת ולהשכרה. הבית תוכנן בידי בנו יעקב בסגנון הבינלאומי. חזית הבניין פונה לרחוב רש"י. בקומה הראשונה מימין התגוררה משפחת אנדה פינקרפלד-עמיר (מיקרוביולוגית, סופרת ומשוררת) אחותו של יעקב. בקומה השנייה משמאל התגוררו האב והאם ובקומה השלישית משמאל - משפחת הבן האדריכל יעקב פינקרפלד.

לפני מספר שנים החליטה ועדת השמות של עירית תל-אביב לקבוע על בית פינקרפלד לוח זיכרון למשוררת אנדה פינקרפלד-עמיר. גדעון מאיר, נכדו של יעקב פינקרפלד מבתו איה ונכד לגולדה מאיר מבנה הצ'לן מנחם, הוא האחרון מבני המשפחה המתגורר עדיין בבית פינקרפלד. גדעון מאיר הסכים לאשר את קביעת לוח הזיכרון לדודתו אנדה פינקרפלד על הבית בתנאי שייכתב בו גם שם סבו האדריכל יעקב פינקרפלד, מתכנן הבניין. העיריה נאלצה להעתר לבקשתו. בית פינקרפלד נכלל ברשימת הבתים המיועדים לשימור בתל-אביב.

בבית בן יהודה הסמוך לבית פינקרפלד (רחוב אחד העם 89) התגורר שנים המשורר שאול טשרניחובסקי שנפטר בשנת 1943. העיריה תכננה לקבוע לוח זיכרון על הבית אולם בעל הבניין סירב לאשר זאת. לסירוב זה נמצא פתרון דחוק: לוח הזיכרון לשאול טשרניחובסקי נקבע על חומת הבטון של בית פינקרפלד הסמוך.


תודות לאורי פינקרפלד שהנחיל לי את המידע על אביו ומשפחתו.

בית פינקרפלד בצילום הסטורי.

בית פינקרפלד (2004). צילום: רם גופנא.

שלט ההנצחה על חומת הבית. צילום: רם גופנא, 2014.

מעלה רחוב רש"י והכניסה לבית פינקרפלד. צילום מאמצע שנות השישים.

מגרש מספר 7 באדמת ימין משה (רחוב רש"י 65 פינת רחוב אחד העם 87), על גבול אדמת שבת אחים.

יעקב פינקרפלד (1897-1956). אדריכל, ארכיאולוג וחוקר בתי כנסת ובתי עלמין.

.

ערכים בסביבה

.

ימין משה

בית בן יהודה (דירת טשרניחובסקי)

בית האינג' פליקס

בית פריד