שיכון פרדס קטן למפוני יפו מאת דני רכט


שיכון ותיקי ההסתדרות פרדס קטן היה הראשון בשרשרת שיכוני קריית שלום שהוקמו על אדמות הכפר המצרי אבו כביר. בנייתו החלה בחודש יוני 1950. כמעט עשרים שנה אחר כך נבנה בסמוך אליו, מצידו הדרומי של רחוב האסיף שיכון למפוני יפו שאימץ את שם השיכון ההסתדרותי הסמוך משנות החמישים. שיכון המפונים נבנה על ידי חברת שיכון עובדים בתכנון האדריכל יצחק פרלשטיין (1914-1981). כל בתי השיכון הם בני ארבע קומות וללא מעלית. חלק מהדירות הורחבו במהלך השנים.


ששת הבתים המשותפים בשיכון פרדס קטן למפוני יפו (אחד מהם בית רכבת ובו ארבעה כניסות) נבנו סביב רחוב כוכבי יצחק. זהו שמו של כתב עת ספרותי עברי שהיה מזוהה עם תנועת ההשכלה ויצא לאור בעיר וינה, בירת הקיסרות האוסטרית החל משנת 1885. בכוכבי יצחק השתתפו י.ל. גורדון, ש.ד. לוצאטו וסופרים נוספים. בין היתר הודפסו בו תרגומים ליצירות היינריך היינה (1797-1856), יוהאן גוטפריד הרדר (1744-1803) ואחרים. בצידו המזרחי תחום השיכון בחומה שנבנתה לצד דרך חיל השריון שהפכה לחלק מהכביש המהיר איילון דרום.


בשנות השמונים סבלה שכונת שפירא הסמוכה מהגירה שלילית ונשארו בה רק בעלי הכנסות נמוכות שלא יכלו לצאת ממנה עקב מצבם הכלכלי. בחלק מבתי השכונה שהתפנו השתכנו מהגרי עבודה ערבים שהעדיפו להתגורר קרוב למקומות העבודה. אולם רבים מהתושבים הוותיקים בשכונת שפירא דרשו את פינוי השכנים החדשים. בראיון לעיתון מעריב (1989) עם יהודה דיין, בעצמו תושב שיכון פרדס קטן למפוני יפו, הבהיר יו"ר ועד שכונת שפירא כי שיכון פרדס קטן למפוני יפו הוא מחוץ לתחום לערבים: "היו"ר יודע על שניים שניסו להכנס אך סולקו בלחץ התושבים. הוא עצמו שלח את בניו להשליך עליהם אבנים" נאמר בכתבה.

רחוב כוכבי יצחק ובתי שיכון פרדס קטן למפוני יפו. צילום: GSV 2011.

תצלום אוויר (1956) של הסביבה וסימון השטח בו יבנה בהמשך שיכון פרדס קטן למפוני יפו.

ששת הבניינים בתכנית שיכון פרדס קטן למפוני יפו.

.

ערכים בסביבה

.

קובת שייח מוראד

שיכון הפועל המזרחי קרית שלום

המצודה

שיכון ותיקי ההסתדרות פרדס קטן