בית ארלוזורוב "הראשון" / מלון מטרופוליטן מאת דני רכט

בפינת הרחובות בן יהודה 19 וטרומפלדור 15 נבנה בשנת 1928 כבית מפלגת אחדות העבודה. חברי המפלגה תרמו ימי עבודה להקמת הבית. ב-1930, לאחר איחוד תנועות הפועלים פעל בבית מועדון של מפא"י, אשר שימש למגוון פעילויות, חוגים רעיוניים (קלאב סירקין) ואת צעירי התנועה חברי הבחרות הסוציאליסטית. בהמשך הורחב הבית וגג הרעפים הוסר. באין מזגן, עברה הפעילות בערבי הקיץ החמים על גגו השטוח של המבנה.

רצח דר' חיים ארלוזרוב יו"ר הסוכנות היהודית בחודש יוני 1933, היה ארוע טראומטי עבור אנשי מפא"י, שארלוזורוב היה אחד ממנהיגיה הבולטים ואף "סומן" בעיני רבים מהפעילים כמנהיג המפלגה בעתיד. בתגובה לרצח החליטו ראשי התנועה בתל אביב לקרוא למקום: בית ארלוזרוב. וכך היה. גם כשנפתח בראשית 1940 בית ארלוזרוב ה"חדש" ברח' בילינסון (אולם הבית של תיאטרון אהל), המשיך הבית בן הקומה, אשר בנייתו לא הושלמה וקירותיו לא טויחו, להיקרא בית ארלוזורוב. פרופ' רם גפנא מעיד כי "בשלהי מלחמת העצמאות שימש חלק מן הבניין לפחות את מועדון הפלמ"ח והופיעה בו בין היתר להקת הצ'יזבטרון".

לאחר קום המדינה שימש האולם כמועדון ומסעדת ויצ"ו. בבניין פעל אז גם קפה דן, שהוגדר בפרסומים כ"מסעדה, בר ומועדון". בשנת 1950 נפתחה במבנה לשכת מודיעין ממשלתית לתיירים. בשנות השמונים אוחד המגרש עם חלקות הקרקע הסמוכות ברחוב טרומפלדור ובמקום נבנה בית המלון סיני המתנשא לגובה של 62 מטר ומתפרס על 17 קומות. לימים החליף המלון את שמו למלון מטרופוליטן.

בית ארלוזורוב "הראשון" בצד ימין. קפה כץ משמאל. בבית זה פעל בשנות החמישים אולם פנורמה. צילום משנת 1946.

בית ארלוזורוב "הראשון" הוא הבית הימני בצילום משנת 1955. כיום נמצאית במקומו (או נכון יותר: מעליו) בריכת השחיה של מלון מטרופוליטן.

דר' ארלוזורוב על שער כתב-העת הספרותי טורים, מיסודם של אברהם שלונסקי וחבורת הסופרים והמשוררים יחדיו, שכללה את לאה גולדברג, נתן אלתרמן, אלכסנדר פן, ואחרים.

הפינה בו ניצב בעבר בית ארלוזורוב הראשון. צילום: רחל רמרז 2012.


צילום של מלון מטרופוליטן, 2003. באדיבות תל אביב במבט חדש.

לוגו מלון סיני. לימים מלון מטרופוליטן.

.

ערכים בסביבה

.

בית העם / בית אל על

בית הקברות ברחוב טרומפלדור

גן רינה / בית ישרוטל (מגדלות)

בית גינזבורג (אולם פנורמה)