גן הנביאים / גן גימפל מאת דני רכט

גן הנביאים ניטע החל משנת 1933 ליד רחובות עובדיה ויחזקאל בסמוך לחלקה הצפוני של שכונת שכנים ג' ונפתח למעשה רק בתאריך 12 במאי 1937 כשעיריית תל אביב החליטה לקיים בו את הארוע המרכזי בחגיגות ההכתרה של ג'ורג' השישי- אלברט פרדריק ארתור ג'ורג', מלך בריטניה הגדולה וצפון אירלנד, מלך הדומיניונים הבריטיים מעבר לים וקיסר הודו. הארוע בגן הנביאים בהשתתפות שמונה מאות אורחים, התקיים במקביל לארוע ההכתרה במנזר ווסטמינסטר (Westminster Abbey) בלונדון. בתום הארוע נשלחה איגרת קלף ובה ברכת עיריית תל אביב אל המלך. בתו הבכורה היא המלכה אליזבט השניה.

גן הנביאים היה עם פתיחתו הגן העירוני היחיד בחלק זה של העיר. הגן המשיך לארח מדי פעם ארועים שונים. ביוני 1938 התקיימה בגן קבלת פנים חגיגית לשחקני תיאטרון הבימה לרגל שובם מסיבוב הופעות ממושך באירופה. על אחת המרפסות הפונות לגן נתלתה כתובת קלועת פרחים: "שלום רב שובך, הבימה".

לאחר רכישת קרקע סמוכה ועבודות להרחבת הגן בשנים 1947-1948 הוכפל שטח גן הנביאים. הודות לטופוגרפיה של הגן אפשר היה להקנות לשני חלקיו צורה אחידה מבלי שיורגש ההבדל. הגן נפתח מחדש בתאריך 21 באפריל 1948. הוחלט אז שאין השעה כשרה לחגיגות והגן נפתח מחדש ללא טקס רשמי. בשנת 1950 הצליחה העיריה לרכוש מגרש סמוך נוסף בן דונם. הגן שניטע בשנות השלושים על שטח של שניים וחצי דונם משתרע בימינו על שטח של כמעט שבעה דונם.

שם הגן נקבע ע"י ועדת השמות העירונית, מאחר ורוב הרחובות בסביבה נקראים על שם נביאים. במשך השנים התקיימו בגן נשפים וקבלות פנים של העיריה, ההסתדרות, בית"ר, ויצ"ו, מד"א, הועד למען החייל, ארגון חברי ההגנה ואחרים. בשנת 1990 גייסה קרן תל אביב לפיתוח את משפחת גימפל ואלה תרמו סכום של ארבע מאות אלף דולר שנועד לחידוש הגן. בתמורה, נקרא מאז הגן רשמית גן דורה גימפל.

ועוד גן נביאים... הרעיון להקים את גן הנביאים וחז"ל אשר יוקדש לצמחי התנ"ך והספרות התלמודית התגבש עוד באמצע שנות העשרים על ידי חיים נחמן ביאליק ועמיתיו שדחפו להקמת גן בנושא כמו גם לפיתוח מוזיאון לצמחי ארץ ישראל המקראית (המוזיאון הוקם בירושלים במסגרת האוניברסיטה העברית). מי שבעיקר קידמו את הרעיון באמצעות פרסום מאמרים והרצאות ברחבי הארץ היו ד"ר אפרים הראובני ורעייתו חנה. יחד עם אהרן אהרונסון, היו "הראובנים" מניחי היסודות למחקר הבוטני של ארץ ישראל והצליחו לקשר את צמחי הארץ לדברי הנביאים וחכמי התלמוד. לפי ידיעה בעתון דבר, בשנת 1944 הוחלט להקים גן כזה שאמור היה להינטע על אדמת הקק"ל ממערב לקיבוץ מעלה החמישה. בני הזוג הראובני הלכו לעולמם בשנים 1953 ו-1956 מבלי שזכו לראות את חלומם מתגשם. בנם, חוקר הארץ נגה הראובני (1924-2007), הגשים את חלום הוריו כשהיה ממקימי הגן הלאומי נאות קדומים בחבל מודיעין, אשר נפתח לציבור בשנת 1984. לאחר מותו נקרא הגן על שמו.

גן הנביאים משקיף על הסביבה. צילום: פאול גולדמן, 1945.

גן הנביאים / גן דורה גימפל. צילומים: הניה מליכסון, 2013.

גן הנביאים, 1961.

חגיגות לאור ירח, יולי 1944. לטובת קרן הפנסיה של התזמורת הארץ-ישראלית. מזמרת: יוספה שוקן.

..

ערכים בסביבה

.

ביח"ר הסולל / בית דניאל לוי

בית מיכאל קרסו

בית יוצאי סלוניקי

שכונת שכנים ג'