כיכר הבימה מאת דני רכט

עם סייום בנייתם מחדש של בית תיאטרון הבימה ושל כיכר התזמורת (והחניון מתחתיה), נקראית זאת לעיתים - כיכר הבימה. מדובר בטעות נפוצה לאחרונה. כיכר הבימה נמצאית מערבה לכיכר התזמורת, בצומת שדרות תרס"ט, בן-ציון ורחוב אחד העם. הכיכר הוקמה בסוף שנות השלושים, עם בניית השכונות הסמוכות רוממה, שכונת בוגרי הגימנסיה, ושיכון מורים ופקידי עיריה. בתאריך 28 ביוני 1948, שישה ימים לאחר הפגזת אוניית האצ"ל אלטלנה, יזמו השלטונות את טקס השבעת חיילי צה"ל בכיכר הבימה . ארוע שנועד להדגיש את אחדות הפיקוד. בטקס נאמו ראש העיריה רוקח, שר החוץ שרת והציבור נקרא להשתתף בארוע הצבאי.

עד אמצע שנות השישים עוד היה כאן מעגל תנועה ובמרכזו אי ירוק. עם ביטולו, נעלמה הכיכר הפיזית לטובת עוד נתיבי תנועה. אך התיאטרון הלאומי מוסיף להחזיק בכתובת: כיכר הבימה 1 וכך גם הבתים מולו (בקטע שבין אחד העם לשדרות רוטשילד). הכתובת כיכר הבימה מארחת בימינו את בית הקפה נחמה וחצי. בסוף שנות השבעים התרחש בכתובת הסמוכה (כיכר הבימה 4) מהפך בעולם הצילום המקומי עם פתיחת הגלריה הלבנה. בית קפה וגלריה פורצת דרך שהיתה הראשונה שהוקדשה לצילום ופעלה במקום עד שנת 1996.

מעגל תנועה ירוק בכיכר הבימה . צילום: רודי ויסנשטין, 1946.

מעגל תנועה ירוק בצומת שדרות תרס"ט, בן-ציון ורחוב אחד העם. הקיוסק ברקע עדיין פעיל.

"לנקמת דם אחינו נתגייס". עצרת עם לתמיכה בקהילות היהודיות הנאנקות תחת המשטר הנאצי ודרישה להפסקת גילויי האלימות כלפי היהודים באירופה, התקיימה בכיכר הבימה בשנת 1942, עוד בטרם נודע על היקף החורבן ומימדי השואה.

בית התיאטרון הלאומי וכיכר הבימה. אי התנועה הירוק משמאל. צילום מתחילת שנות החמישים. מתוך אוסף הדי אור.

בתאריך 28 ביוני 1948, שישה ימים לאחר הפגזת אוניית האצ"ל אלטלנה, יזמו השלטונות את טקס השבעת חיילי צה"ל בכיכר הבימה. צילום: בנו רותנברג.

עצרת העם בכיכר הבימה, שנות הארבעים. מימין לבית התיאטרון אפשר לראות את שטח החווה הלימודית לתלמידי בתי הספר העממים בעיר. במהלך שנת הלימודים הגיעו לכאן התלמידים מדי שבוע לטפח ערוגת ירקות וגם מושג כשלהו על עבודת האדמה. באתר היה גם צריף ששימש את שבט צופי דיזנגוף. באמצע שנות החמישים נבנה במקום היכל התרבות.

.

ערכים בסביבה

.

בית תיאטרון הבימה

באר מס' 8 / ככר אנטונייטה וליאון פפר

רוממה

שכונת מורים ופקידי עירייה