רחבת הי"א מאת דני רכט


בחזרה לאולימפיאדת מינכן, בתאריך 5 בספטמבר 1972 השתלטו שמונה מחבלים אנשי ארגון 'ספטמבר השחור' על הביתן הישראלי בכפר האולימפי, תפסו ספורטאים ישראלים שהשתתפו בתחרות המקדשת את האחווה האנושית, ובהמשך רצחו אותם. לזכרם הוקמה רחבת הי"א שנחנכה בספטמבר 1974 - יום השנה השני לטבח הספורטאים. בטקס חנוכת הרחבה והאנדרטה השתתפו ראש העיריה שלמה להט, שר החינוך אהרון ידלין ורבים אחרים.

הרחבה שהוקמה על מגרש בשטח של שלושה דונם נמצאית בפינת רחובות ויצמן ובארי בפינה הצפון-מערבית של שטח המתחם שהוקצא להקמת מרכז רפואי חדש (אשר נקרא משנת 1980 ע"ש התורם סוראסקי) צפונית בית החולים איכילוב. הרחבה הוקמה בשיתוף פעולה בין העיריה לבין הועד האולימפי בישראל, בחלק מהשטח בו פעלה בשנות המנדט חוות פיליפ גרול.

במרכז הרחבה ניצב פסל המתאר את מלחמתם של בני אור בבני חושך - יצירתו של האמן אלי אילן. הפסל מתנשא לגובה של שלושה מטרים ושוקל כטונה וחצי, נוצק באיטליה ונוצר אודות לתרומת מר הימן קריטמן מבריטניה. בשלט שעל בסיס הבטון של הפסל מצוטט המשפט "ובקדושי עמו יעשה גבורה" (מגילת מלחמת בני אור בבני חושך, 16, 1) מתוך אחת המגילות הגנוזות שהתגלו בקומרן. את הפסל מקיפות 11 ערוגות כמספר החללים.

ברחבת הי"א מתקיים מדי שנה טקס אזכרה ל-11 הנרצחים. במקום גם מתקיים לפני כל אולימפיאדה טקס זכרון לחללים בהשתתפות חברי המשלחת הישראלית. הרחבה היא אתר ההנצחה הראשי בעיר לחללי מינכן, אולם אלה הונצחו עוד קודם בבית ק.ד.ם בו פעלה ההתאחדות לספורט) ובמספר מקומות בעיר (בשנים שלאחר חנוכת הרחבה).

בספטמבר 1974 - יום השנה השני לטבח הספורטאים במינכן, נחנכו הרחבה והאנדרטה. בטקס השתתפו ראש העיריה שלמה להט, שר החינוך אהרון ידלין ורבים אחרים.

במרכז רחבת הי"א ניצב פסל המתאר את מלחמתם של בני אור בבני חושך - יצירתו של האמן אלי אילן. הפסל מתנשא לגובה של שלושה מטרים ושוקל כטונה וחצי. צילומים: אלון לפיד, 1977.

י"א הספורטאים הישראלים שנרצחו באולימפיאדת מינכן 1972 - התחרות המקדשת את האחווה האנושית.

.

ערכים בסביבה

.

בנייני בארי

מנחת שרונה

רב קומות ברחוב ארלוזורוב

שיכון עובדי לשכת המס של ההסתדרות