בית אהרון שלוש (חצר אמזלק)  מאת דני רכט


מנשייה - נווה שלום היתה פרבר גדול של יפו, אך לא הומוגני. היו בה רצף של שכונות חצר בהן גרו תושבים מכל רחבי העולם המוסלמי, כמו גם צוענים, איטלקים וקהילה יהודית גדולה. בצד המערבי של הרחוב הראשי במנשייה (כיום רחוב המרד) היתה שכונת חצר קטנה בשם חצר אמזלק (או בתי אמזלג). במתחם המוקף חומה היו שבעה בניינים ובהם דירות וכן עשר חנויות. בבית המערבי במתחם התגוררה משפחת אהרון שלוש בטרם נבנה בית המשפחה בגבול שכונת נווה צדק. הבהמשך פעל בבית הזה מלון מירצקי.


שכונה זאת נבנתה בסטנדרד גבוה ביותר, תוך שימוש בחומרים הטובים ביותר. עדות נעמי טיזדייל (נינתו של חיים ניסים אמזלק): "קירות הבניינים בתוך המכלול היו... בנויים אבן מסותתת מבחוץ ומצופה טיח של מלט סיד. האבן היתה אבן חול מיובאת מילדאני, הגג היה טורקי מצופה רעפים של מארסיי. הנגרות היתה עשוייה עץ כתראני...". בית אחד במתחם היה שייך לבן ציון אמזלק. בית אחר לחיים ניסים אמזלק (אליו עבר מביתו שהיה ביפו העתיקה בקרבת חצר היהודים), ושאר הבתים הושכרו ליהודים ומוסלמים. בין הדיירים "המפורסמים" אשר דרו במקום ניתן למנות את משפחות שרתוק (שרת), רוקח, לבונטין וח'לאדי. 


להבדיל מבתי מנשייה, היו בתי אמזלק מוארים בחשמל שסופק באמצעות גנרטור. מאוחר יותר, בנתה המשפחה את בתי אמזלק בנווה צדק (רחוב אמזלג בימינו). מתחם חצר אמזלק ניטש כפי הנראה במהלך הקרבות שהתנהלו במקום בראשית 1948 ובתיו נהרסו כליל. בתאריך 28 באפריל 1948, נכנס כוח בריטי אל רובע מנשייה-נווה שלום במטרה לעצור את מתקפת האצ"ל שמטרתה כיבוש האזור. פעולה שהחלה שלושה ימים קודם. בטרם העבירו לוחמי 'המעמד' את השטח שתפסו לידי אנשי ההגנה, עוד הספיקו חבלני האצ"ל לפוצץ את משטרת מנשייה שבמתחם חצר אמזלק.

ביתו הראשון של אהרון שלוש מחוץ לעיר יפו (לימים חצר אמזלקנבנה בשנת 1887 באזור שיקרא בהמשך נווה שלום - מנשייה.

שרטוטי החזיתות של מתחם חצר אמזלק 1948. מתוך הספר מאת רות קרק ויוסף גלס. באדיבות אור אלכסנדרוביץ'.

בצילום של Frank Scherschel למגזין LIFE, נראה טנק בריטי ברחובות מנשייה.

חיים נסים אמזלק (אמזלאג 1916-1828) במדי סגן קונסול הבריטי.

.

ערכים בסביבה

.

מלון בלה ויסטה ובתי פיינגולד

מרחצאות הדרום

מלון לרום יפו (דן פנורמה)

בתי שמרלינג (חוצר שמרלינג)