בית דב הוז (המרכז הגאה) מאת דני רכט

בסוף דצמבר 1940 נהרג דב הוז עם משפחתו בתאונת דרכים קשה. הוז היה מנהיג פועלים וסגן ראש העירייה. תחת רושם התאונה המחרידה, הונצח הוז במספר מקומות בעיר: שדה דב מעבר לירקון, רחוב בסביבת כיכר דיזנגוף, כבאית בתחנת מכבי האש ברחוב בזל, פלוגת התעופה של הפועל תל אביב ובית דב הוז של הנוער העובד - תנועת הנוער של ההסתדרות. בית דב הוז נבנה במקום בו היה צריף הנוער העובד עוד משנות העשרים. לצידו פעלו החל מ-1928 חדרי המלאכה מיסודה של תנועת הנוער העובד, מהם התפתח אחר כך בית הספר המקצועי מכס פיין. לצידו, פעל בית חינוך עובדים, בית הספר של הפועלים.

ליריבים, אנשי בית"ר, היה הבית עוד אחד משורת הבתים האדומים בעיר (בית ארלוזורוב, הבית האדום, בית ברנר), אך מעבר לפעילות הפוליטית ולהתגייסות לקראת מערכת בחירות כזו או אחרת הפך בית דב הוז למרכז חינוך ותרבות תוסס. מרכז של חוגים, הרצאות, תערוכות, הקרנות סרטים ועוד. מכאן נערך במעלה, עלון התנועה. ועד ימיו האחרונים (במתכונת זאת) שימש האולם במבנה את להקת הנוער הייצוגית של הנוער העובד והלומד.

באמצע שנות השמונים עבר המבנה לניהולה של רשת דרור בתי חינוך (מיסודה של תנועת הנוער העובד והלומד), הנמצא בפיקוח של משרד הכלכלה. ובו לומדים בני נוער בסיכון, המשלבים לימודים ועבודה לפרנסת משפחותיהם. לצד מגמות כמו נגרות ומסגרות, אפשר ללמוד כיום בבית הספר ע"ש דב הוז גם לימודי תקליטנות וגרפיקה. בית הספר פעל במבנה במשך כעשרים שנה ואד הועבר אל מבנה בית חינוך עובדים הסמוך .

בחודש אפריל 2008 נקבעה במשקוף הבניין מזוזה בצבעי דגל הגאווה ולאחר שיפוץ במימון העירייה, החל במקום לפעול המרכז העירוני לקהילה הגאה - מתנ"ס עירוני לאוכלוסיית הלהט"ב. קטע של הגדר בין המבנה לבין גן מאיר הוסר ובמקום פועל מאז בית קפה פופולרי. כתובת הבית: רחוב רבנו תם 7.

בתאריך 10 בדצמבר 2013 הוצבה בסמוך למרכז הגאה אנדרטה לזכר ההומואים והלסביות שנרדפו על ידי הנאצים. זאת הפעם הראשונה שמוצבת בארץ אנדרטה לקורבנות הנאצים שלא עפ"י יהדותם.

באמצע שנת 2020 פורסם כי בכוונת העיריה להרחיב את המרכז הגאה. המבנה יכלול אודיטוריום חדש ותוספת קומות (הדמיית הפרוייקט בכותרת הערך).

בית דב הוז (המרכז הגאה). צילום: רחל רמרז, 2009.

לוגו רשת דרור בתי חינוך (מיסודה של תנועת הנוער העובד והלומד).

במעלה. עלון תנועת הנוער העובד.

דב הוז. 1894-1940.

.

ערכים בסביבה

.

גן מאיר

בית גאולה (בית הציונים הכללים)

בית חינוך עובדים

משק הפועלות ברחוב הכרמל