בית הכנסת לזכר קדושי אנטופול מאת דני רכט

ברחוב סעדיה גאון פינת אוליפנט, בקרבת חומת הכורכר התוחמת את חוות רוהאם מצד דרום ובשטח החווה לשעבר, נחנך בשנת 1961 בית הכנסת לזכר קדושי אנטופול. לזכרם של רבני ותלמידי העיירה המזרח אירופית אנטופול (פולסיה. כיום בשטח ביאלורוס. היתה בשטח פולין בין שתי מלחמות העולם) אשר נספו בשואה.

בתאריך 1 באוקטובר 1955 הונחה אבן הפינה לבית הכנסת. בטקס השתתפו ראש העיריה לבנון הרבנים הראשיים לישראל ולתל-אביב ה"ה הרצוג ואונטרמן שהתכבדו בהנחת כף המלט הראשונה.

בית כנסת המסוגנן מתנהל לפי נוסח תפילה אשכנזי. האולם האלגנטי מכיל כשלושת מאות מקומות ישיבה. בשנות השישים והשבעים המה מתפללים. ובשבתות וחגים היה קשה לעיתים למצוא בו כסא פנוי. בינתיים, הזקינה האוכלוסיה, מתפללים הלכו לעולמם, הדור הצעיר היגר לישובים דתיים יותר (או זולים יותר) וגבאי בית הכנסת ע"ש קדושי אנטופול לא מצליח לעיתים קרובות להשלים מניין. תיאור זה הולם בימינו את רוב בתי התפילה במרכז העיר. שלט לצד דלת הכניסה מעיד כי בית הכנסת הוא לזכרו של דוד לבייב. אחיו, הפסל והצייר סולומון לבייב, הציב אנדרטה במקום בשנת 1999.

את בית הכנסת ע"ש קדושי אנטופול תכננו המהנדסים ש. מוהילבר ומ. קופמן. במקום פועל בית מדרש של חסידות סדיגורה בהנהגת הרב מרדכי אויערבך, סביבו התקבצה קהילה גדולה של בעלי תשובה.

לפני הקמת המבנה לבית הכנסת הוא פעל זמנית בקומה השניה של מבנה בית החרושת לודז'יה בפינת רחובות נחמני וגולדברג. הרוח החיה מאחורי הקמת בית הכנסת בסביבה היה ז. שחור יוצא העיירה אנטופול שהצליח לשכנע את העיריה להקצות קרקע למטרה זאת והצליח לגייס תרומות נכבדות מיוצאי העיירה בארצות הברית לטובת הקמת בית תפילה שינציח את יהודי העיירה שנרצחו בשואה.

העיירה המזרח אירופית אנטופול (אנטיפאליע בפי היהודים).

צילומים: רחל רמרז, 2010.

בית הכנסת לזכר קדושי אנטופול מתוך כתבה שפורסמה באתר The New Yorker.

.

ערכים בסביבה

.

פרדס גברילוביץ'

מעונות עובדים א' ב' ג'

חוות רוהאם Roehm Hof / פרדס גינטנר

בית לבונטין ברחוב כורש