בית בלומרוזן מאת דני רכט

בספרו המקיף יוסף טישלר - אדריכל ומתכנן ערים בתל-אביב שיצא לאור בשנת 2008 סקר המחבר ד"ר ברוך רביד את מפעלו של טישלר תוך שהוא מונה כמעט 300 בתים (רובם המכריע בשטח העיר) שבנה האדריכל בשנים 1921-1935. כעת מסתבר שאפשר להוסיף לרשימת העבודות הארוכה של טישלר בית נוסף שאינו נכלל בספר.

בשטחו של פרוייקט הבנייה אשר אוכלס בשנת 2019 ומשתרע לצד רחוב הכובשים (בקטע בין רחובות אלנבי ויונה הנביא) ניצבו בעבר שלושה בתים. האמצעי בהם (כתובתו: הכובשים 3) נבנה בנסיגה מהרחוב בתחילת שנות העשרים ועמד במקומו עד שנהרס לאחר יותר מתשעים שנה. הבית בן קומה אחת ומרתף נבנה על ידי טישלר בתחילת שנות העשרים עבור הגברת מינה בלומרוזן. בכדי להעיד על איכות הבנייה טענה הגברת כי נעשה שימוש "באותם הבלוקים שהשתמשו בהם לבניין בתי קודריאנסקי ברחוב יהודה הלוי". העסקן אריה ליאו (ליב) אסתרמן (1869-1944) ייצג את הגב' בלומרוזן וטיפל בבית מטעמה.

הבית נבנה על מגרש מס' 64 בשכונת מאה שערים. כתובתו הראשונה היתה רחוב נצח ישראל 26. בהמשך שונתה הכתובת למאה שערים 26, בכדי לשמר את שם השכונה שנשכח (רחוב נצח ישראל "חדש" נסלל בגבול שכונת רחל ושכונת שכנים ב'). לאחר קום המדינה שונה השם שוב לרחוב הכובשים לכבודם של לוחמי האצ"ל כובשי מנשייה.

בשנת 1924 נבנתה קומה שניה לבית בלומרוזן. הבנייה נמסרה למשרד לעבודות ציבוריות ובניין של הסתדרות העובדים הכללית בארץ ישראל. אנשי "המשרד" בנו באותו העשור את בית המשביר בשכונת מרכז מסחרי, את תחנת הכוח הראשונה, את שכונת צ'לנוב ואת שכונת בורוכוב (לימים, חלק מגבעתיים).

בית הגב' בלומרוזן החליף ידיים ובשנת 1927 רכש את הבית ד"ר יעקב פיטלוביץ' (1881-1955) מזרחן שהתפרסם בזכות מסעותיו לאתיופיה ומחקריו אודות קהילת ביתא ישראל שם. בחלק ניכר מזמנו שהה החוקר באתיופיה כשהוא עוסק שם ביצירת תשתית לחינוך עברי ובהתמודדות עם פעילות המסיון בקרב יהודי אתיופיה. כמו גם במסעות לגיוס תרומות למטרה זאת באירופה ובארצות הברית.

בבית התגוררו הוריו של פיטלוביץ' והוא עצמו, בתקופות בהן שהה בארץ. בשנת 1937, כשהוא בן 56, התחתן ד"ר פיטלוביץ'. רעייתו של החתן היתה הגברת מארה הלוי דוידוב, בת למשפחת סוחרים מהעיר ריגה, בירת לטביה. שנה קודם נכבשה חבש במלחמה האיטלקית-אתיופית השניה והפכה (יחד עם סומלילנד האיטלקית ואריתריאה) לאפריקה המזרחית האיטלקית. עם הכיבוש גלה הקיסר היילה סילאסי ("ראס טפארי" 1892-1975) מארצו. הוא הגיע עם משפחתו ב-27 באפריל 1936 אל נמל חיפה ומשם המשיך ברכבת לירושלים בה התגורר מספר חודשים. בהמשך גלו הקיסר ומשפחתו באירופה, אולם חלק משרי ממשלתו נשארו בארץ-ישראל. כמה מהם השתתפו בחתונת ד"ר פיטלוביץ' והגברת מארה (Mara) שהתקיימה באחד מבתי המלון ליד חוף הים.

תקופה קצרה לאחר החתונה הגיעו בני הזוג לבית האח חיים פיטלוביץ' בלונדון שם שהו עד לאמצע חודש ספטמבר. אז המשיך הזוג הטרי באוניה לניו יורק. פיטלוביץ' שאף לזכות במלגה אקדמית או במשרת פרופסור ללימודים שמים או אתיופיים ונשאר בארה"ב יותר משנה, אך מגעיו עם האוניברסיטאות הכזיבו ובינואר 1941 הוא חזר לארץ.


בשנת 1947 בנה פיטלוביץ' את ביתו החדש על מגרש ריק בין בתי שכונת פועלים ט' שנבנו עוד בשנות השלושים. הוא התגורר בבית פיטלוביץ' ברחוב ויתקין משנת 1948 ועד למותו בשנת 1955.

בית בלומרוזן כפי שתוכנן בראשית שנות העשרים על ידי האדריכל יוסף טישלר ובטרם נוספה קומתו העליונה.

ד"ר יעקב פיטלוביץ' (1881-1955) עם מלוויו שלמה יצחק מימון וגטיה ירמיהו.

מוכר הגרעינים ברחוב הכובשים. צילום של ואן דה-פול משנת 1962. בצד שמאל נראה בית בלומרוזן.

בית בלומרוזן ברחוב הכובשים 3, בטרם נהרס. צילומים באדיבות גנזך מנהל ההנדסה.

רח' מאה שערים 26, ליד מוגרבי.

.

ערכים בסביבה

.

בית ד"ר זליבנסקי (מלון בל)

מאה שערים

בית הספר התיכוני למסחר

בית שלוותיה (משטרת אפ"ק)