שיבת ציון מאת דני רכט

שכונה קטנה שנבנתה בתחילת שנות השלושים על גבול תל אביב (אך מחוץ לשטחה המוניציפלי) באזור התחנה המרכזית החדשה של היום. השכונה נבנתה על קרקע שנרכשה בשותפות על ידי המתווך אביה רטנר והיזם היהודי-אמריקאי שמואל פומברובסקי. את חלקה של השכונה, חלקו הצפוני של רחוב ראב"ד וסמטת ענתבי, עוד ניתן לראות וכנראה שלא לעוד הרבה זמן. רחוב שיבת ציון תוכנן בעבר לחבר את השכונה, דרך גבעת נער, אל שדרות ירושלים (לימים שדרות הר ציון), אולם פרדס בבעלות ערבית (בשטחו נבנתה משנות השישים התחנה המרכזית החדשה) מנע את הרצף.

בחלק המזרחי של השכונה יש כיום מגרש חניה רחב ידיים למיניבוסים בפינת דרך סלמה ורחוב צמח דוד. מחלק זה של השכונה כמעט לא נותר דבר, לבד מבית אחד שבעליו סירב להתפנות. מול אותו הבית, ניתן לראות את הריסות מבנה הקשתות הערבי ששימש לפני קום המדינה כשוק אזורי. בביח"ר לצעצועי עץ בקרבתו (סלמה 160) הוחזקו ביוני 1946 קצינים בריטים שנחטפו ממלון ירקון על מנת להציל את חייהם של מיכאל אשבל ויוסף שמחון שנדונו למוות על ידי הבריטים.

בית ישן (רחוב לבנדה 7) בגבולה המזרחי של שכונת שיבת ציון. צילום: GSV 2011.

סמטת ענתבי. שריד משכונת שיבת ציון. צילום: GSV 2011.

אזור שכונת שיבת ציון בתצלום אווירי משנות השישים. בהמשך נראה אתר הבנייה של התחנה המרכזית החדשה. בפינה הימנית העליונה נראה בית הספר ביאליק.

שוק שפירא. שטח ששימש שוק אזורי. משטח בנוי זה נותרו במקום שני בתים.

מאפיית ישורון בשכונת שיבת ציון.

.

ערכים בסביבה

.

שיבת ציון

אזור המלאכה ברחוב ינובסקי

סמטאות המסילה

בית חרושת מבריק ברחוב גולומב