קבוצה 22 מאת דני רכט

1933 היתה שנת שיא בגאולת הקרקעות וגם, בספסרות שהיתה פועל יוצא מהביקוש הגדול למגרשים בעיר. מגרש המשחקים היה הצפון ובין המשתתפים היו בנקים מסחרים, תנועות פועלים וסוחרים עשירים. בין אלה בלטה קבוצה 22 שהיתה התארגנות של אנשים פרטיים שהתאגדו לצורך קניית קרקע במשותף. מעין קבוצת רכישה במושגים של ימינו. הקבוצה הצליחה לשים יד על שטח קרקע לא גדול בו נכללים כיום רחוב גורדון בקטע האחרון שלו מרחוב שלמה המלך וכמעט עד כיכר רבין (כיכר מלכי ישראל) וסמטת יל"ג.

ביקור במקום חושף רחוב קסום עם עצים מצלים, המסתירים בדרך כלל בתים יפים שנבנו בשנות השלושים והארבעים, חלקם במצב מדורדר הם זועקים לשיפוץ. מרחוב לכיש מזרחה משתנה סגנון הבנייה, ולגושי הבתים (83-85; 86-88) שאינם חלק מקבוצה 22 ונבנו מאוחר יותר, יש חזיתות משותפות. כמו כל שכונה שנבנתה במסגרת תכנית גדס, גם כאן הוקצה שטח לשימוש ציבורי - גינה קטנה וחביבה ע"ש הסופרת והמתרגמת דבורה בארון. הכניסה אל הגן הצנוע שניטע בשנת 1945 היא דרך סמטת יל"ג.

לקראת סוף שנות השלושים התארגנה קבוצת רוכשים אחרת לקרקע הנמצאית מזרחית לכיכר רבין. אדמה זאת כונתה קבוצה 34 עפ"י מספר המגרשים בה.

מגרשי קבוצה 22 - שכונת ספר על גבול העיר, מסומנים על גבי מפה משנת 1936.

קטע תצלום אוויר משנת 1945.

תכנית להסדרת סביבת קבוצה 22 משנת 1945. לפי המפה, על 13 מתוך 22 המגרשים כבר נבנו בתים.

גורדון 77. משופץ.

בית הלפרין ברחוב גורדון 79. לא משופץ.

רחוב גורדון בקטע האחרון. מבט מרחוב שלמה המלך.

גינת דבורה בארון. צילומים: רחל רמרז, 2011.

..

ערכים בסביבה

.

בית כץ (בית שולמן)

בית הילמן ושות' (דירת רוזנשטיין)

בית רייז ברחוב מגידו

בית פלטניק (דירת קסטל)