בית אלכמייסטר מאת דני רכט


מאיר אלכמייסטר נולד בשנת 1854 לאביו אברהם-דב בעיר לבוב שבמזרח גליציה. עיר שהיא כיום חלק מאוקראינה. שם משפחתו המקורי הוא פלפל. אך בנסיונו להתחמק משירות בצבא האוסטרו-הונגרי, הוא בחר בשם נעוריה של אימו כשם משפחה. עוד קודם, למד הוא את מקצוע הרוקחות.


אלכמייסטר עלה לארץ בשנת 1876 התיישב בירושלים ועבד כרוקח בבית החולים רוטשילד (במקורות שונים נכתב בטעות כי עבד בבית החולים משגב לדך). בהמשך התחתן עם יפה שיינדל לבית איינהורן. הכלה הצעירה (בת 17) ילידת העיר חברון. בספר מעשי רוקחים (הוצאת משרד הבטחון, 1999) מאת אמנון מיכלין מסופר כי אלכמייסטר התיישב ביפו בשנת 1885 והפעיל את בית המרקחת במשך ארבע שנים. מלבד תרופות הוא מכר גם גליונות של עיתון הצבי. הזוג עבר להתגורר בראשון לציון שם הוא שימש בתפקיד רוקח המושבה. בהמשך, עם החזרה ליפו, פתח אלכמייסטר בעיר בשנת 1908 את בית מרקחת כוכב הזהב.


בשנת 1886 הצטרף הרוקח אל חברת עזרת ישראל שעסקה בקליטת עולים חדשים והכשרתם למלאכות שונות. בני הזוג היו מראשוני שכונת נווה צדק. את ביתם בנו ברחוב רוקח 24 פינת רחוב נווה צדק, בקרבת באר המים העליונה של השכונה, בית אלתר מושלי ובית שולמן (מוזיאון נחום גוטמן כיום). בשנת 1915 פתח אלכמייסטר בית מרקחת בבית חייקל שיף ברחוב הרצל. הוא הלך לעולמו בשנת 1932 וקבור בבית הקברות ברחוב טרומפלדור.


בספר בתי תל אביב -יפו מספרים (הוצאת משרד הבטחון, 1990) מציין פיני בן-שחר כי בסורג שמעל לכניסה לבית אלכמייסטר היה חקוקות בלועזית ראשי-התיבות של שמו – M.A. ובספר ימים ראשונים וניחוח הדרים (הוצאת המשפחה, 1999) כתב יצחק רוקח כי "בתקופה המוקדמת של נוה-צדק, כשמספר הרוקחים ביפו יחד עם סביבתה היה מצומצם מאוד, היה אלכמייסטר נכס חשוב מאוד לשכונה".


תודה לשולה וידריך

רחוב רוקח 24 פינת רחוב נווה צדק. כאן עמד בעבר בית אלכמייסטר. צילום: GSV 2011.

בית אלכמייסטר בצילום של פיני בן-שחר משנות השישים.

מודעת פרסומת של הרוקח אלכמייסטר.

.

ערכים בסביבה

.

ביח"ר זליבנסקי למצות בנווה צדק

בית שרה איטה פלמן

הבאר העליונה בנווה צדק

בית הכנסת צעירי המזרח