אנדרטת השחף בגן העצמאות מאת דני רכט

האנדרטה המתנשאת לגובה של 13 מטר מעל למצוק הכורכר עליו ניטע גן העצמאות היא עבודה משותפת של הארכיטקט אבא אלחנני והפסל בנימין תמוז, בסיועו של הקונסטרקטור ד"ר נוימן. האנדרטה המזכירה שחף שבור כנף, הוקמה בשנת 1957 לזכר הטייסים אהרון-דוד שפרינצק ומתי סוקניק שנהרגו במלחמת העצמאות אחרי שמטוסם נפל לים בעקבות תקיפת ספינת מלחמה מצרית. על בסיס האנדרטה נכתב: "לזכר הטייסים שנפלו בהגינם על תל אביב".

בטקס חניכת אנדרטת השחף אמר מפקד החיל, האלוף דן טולקובסקי: "אין באנדרטה כדי למלא את החלל שהשאירו אחריהם אנשי צוות האוויר שנפלו בימי מלחמת השחרור, מי במבצע קדש ומי בין שתי המלחמות עת הוכשר כוח אווירי ... צעירים אלה שנפלו בדרך התקדמותו של הכוח האווירי של ישראל, נענו לדחף פנימי להפוך מקצוע סתם להתגשמות אישית מלאה של האדם". הלוט מעל האנדרטה הוסר על ידי יו"ר הכנסת יוסף שפרינצק (אביו של דוד) ומרת סוקניק (אמו של מתי). בטקס נכחו גם בני משפחות הטייסים הנופלים מודי אלון (שהונצח בשכונת רמת הטייסים) ודניאל בוקשטיין (שהונצח באופן פרטי על ידי משפחתו). לאחר הטקס התקיימה בגן עצרת זכרון בהשתתפות חמשת אלפים תלמידים מבתי הספר היסודיים בצפון העיר.

עוד קודם, לקראת יום העצמאות תש"י (20 באפריל 1950) נחנך בגבול שכונת גבעת שמשון ב' ושכונת גבעת אלישיב, רחוב שני הטייסים על שמם של שפרינצק וסוקניק (רחוב עיינות כיום). גם שכונת רמת הטייסים במזרח העיר נקראה לזכרם (וגם לזכרו של מודי אלון, מפקד טייסת הקרב הראשונה של חיל האויר) וגם בה הוקמה אנדרטה לזכר הטייסים.

ילדי הגנים בעיר מניחים זרים למרגלות אנדרטת השחף. ערב יום הזכרון 1973. צילום: משה מילנר, לע"מ.

אנדרטת השחף בגן העצמאות. צילום משנת 1957.

אנדרטה לזכר הטייסים שנפלו כשהגנו על תל אביב. עבודתם של בנימין תמוז ואבא אלחנני.

אנדרטת השחף בצילום (1969) של פריץ כהן, לע"מ.

אנדרטת השחף בצילום של מיכאל יעקבסון, 2012.

..

ערכים בסביבה

.

מחנה יונה

גן העצמאות

מלון שרתון הישן

בית הקברות עבד א-נבי