שיכון עובדי הנמל הציווילים מאת יוסי שמר (שמרליס)

שיכון נוסף לפועלי נמל מזרחית לחמשת הבלוקים של שיכון עובדי הנמל והצי, משתרע על שני בלוקים ארוכים וכמעט צמודים במרים החשמונאית (מספרים 10-12-14 ומספרים 16-18-20) ובית נוסף ברחוב אנטיגונוס 4.

על פי עדות מר אפריים ברוך, מאחרוני המוהיקנים מנמל תל אביב שהתגורר בשיכון הציווילים, התארגנה קבוצה נוספת של פועלי נמל אשר לא שירתו בצבא או בצי הבריטי (וכונו הפועלים הציווילים. כלומר, האזרחים) ואלה יזמו בניית שיכון לצד שיכון עובדי הנמל והצי. חלק מעובדי הנמל שנרשמו לשני השיכונים בסביבות 1948/9 נטשו את החברות בפרוייקט זה ועברו לגור בשיכון ותיקי ההסתדרות בקרית שלום. הסיבה: שם הם יכלו לרכוש במחיר זול יותר דירות בגודל זהה: 2,500-3,000 ל"י לעומת 6,000 ל"י. חברת סולל בונה היא זו בנתה את שיכון הציבילים והבנק שליווה אותם היה בנק הלוואה וחיסכון.

תלמידי שיכון הציווילים, כמו גם ילדי השיכונים האחרים בסביבה, למדו בבית הספר רסקו שהפך מאוחר יותר לבית הספר יהודה המכבי (אשר שימש את המכללה להוראת טכנולוגיה) הממוקם בצמידות לשיכון עובדי הנמל הציווילים והכניסה אליו היא מרחוב אנטיגונוס.

הבלוק הראשון (רחוב מרים החשמונאית 10-12-14) במבט מצפון.

בבית ברחוב אנטיגונוס 4 ניתן לראות בחלונות הקומה השניה והשלישית את תריסי העץ האורגינלים שהפכו עם השנים לזן הולך ונכחד. תריסים אלו מספקים אוויר, צל ומתאימים כל כך למזג האוויר שלנו.

הבית ברחוב אנטיגונוס 4 נכלל בשיכון הציווילים. בנין משופץ (בשונה משני הבלוקים המאורכים), שמור ומטופח עם כניסה יפה. חזית הדירות והמרפסות פונות לחצרות ולא לרחוב.

כתב אורח: מר יוסי שמר (שמרליס) התגורר בשיכון פועלי הנמל בשנים 1950-1979.

..

ערכים בסביבה

.

שיכון עובדי התזמורת הפילהרמונית

שיכון הסופרים (נווה סופר)

שיכון עובדי הנמל והצי (שיכון פועלי הנמל)

שיכון עובדי בית ברנר