שכונת פועלים ד' (שכונת פועלי ליבר) מאת דני רכט

בראשית שנת 1932 נרכשה חלקת קרקע בת 18 דונם בין רחוב הירקון לרחוב דיזנגוף. הקרקע שנרכשה על ידי חברת שיכון ההסתדרותית, חולקה לשלושים מגרשים. הגרעין העיקרי של המשתכנים היו 11 פועלי בית החרושת של ישראל ליבר בדרום העיר, ולכן כונתה השכונה גם שכונת פועלי ליבר. חלקו הצפוני של רחוב בן יהודה חצה את השכונה הקטנה כציר מרכזי. כמו כן נכללו בה החלקים הצפונים של הרחובות מיכה ונחום.

ב'ברך' של רחוב מיכה הוקצה מראש מגרש לטובת הציבור, ועליו נבנה בית תרבות הצפון אשר שימש את קהל הפועלים המאוגדים במסגרת ההסתדרותית. משנות החמישים משמש המגרש גן ציבורי. כיום נקרא המקום גינת קרמסקי. ברחוב נחום (בעבר, חלקו המערבי של רחוב מיכה), בפינה הצפונית מערבית של השכונה, פעל משנות החמישים קולנוע תכלת. במקומו, נבנה בשנת 2000 פרוייקט צמרת תכלת ובו דירות יוקרה. הצייר ישראל פלדי התגורר בבית האחרון בשכונה בסמיכות למעונות עובדים ח'.

בדירה שכורה ברחוב מיכה התגורר בשנות השלושים והארבעים יוסף אריכא, סופר עברי נחשב ועורך המקראה תל אביב שיצאה לאור בשנת היובל לעיר. כאן נולד (1933) וגדל בנו, הסופר עמוס אריכא, אשר התחנך בגן הילדים של הסופרת ימימה טשרנוביץ-אבידר ובבית הספר לדוגמא. בשנות החמישים עבר אריכא לבית משלו בשיכון האמנים ברמת אביב (רחוב קרני).

בתי הקומה המקוריים עברו שינויים רבים. לחלקם נוספה קומה. חלק אחר פינו את מקומם לטובת בתי דירות משותפים.

בית ברחוב נחום 20. צילומים: רחל רמרז, 2009.

הבית ברחוב מיכה 13. שריד לשכונת פועלים ד'. צילום: הניה מליכסון, 2012.

בית למכירה ברחוב נחום. 1956.

..

ערכים בסביבה

.

קולנוע תכלת

בית בנימין (בית לייבו)

בית יוצאי סלוניקי

רמת משה