ביתן בריטניה הגדולה ביריד המזרח מאת דני רכט

משאל העם על עתיד סקוטלנד (ספטמבר 2014) קבע שהממלכה הבריטית תישאר מאוחדת (לפחות עד משאל העם הבא). אך הזכיר לנו שבמחצית הראשונה של המאה הקודמת, עוד שלטה "האימפריה שהשמש לא שוקעת בה לעולם" על שטחים עצומים בעולם (היתה שניה בגודלה רק לבריה"מ), כשחמישית מאוכלוסיית כדור הארץ חיו תחת שלטון הכתר הבריטי. בשונה מרוב שטחי האימפריה, לא התנהלה ארץ ישראל כמושבת כתר, אלא כמנדט שניתן לבריטניה הגדולה מחבר הלאומים (הגוף הבינלאומי שקדם לאומות המאוחדות).

בשנות השלושים, עם העברתו של יריד המזרח לקריה חדשה בחצי האי הירקוני ובנייתו בניצוח צוות אדריכלים נמרץ, היה היריד לרביעי בגודלו בעולם (!). ביריד המזרח פעלו שלושה מתחמים עיקרים. מתחם המוקדש לתוצרת מקומית בארמון תוצרת הארץ. ארמון תוצרת חוץ וביתנים נוספים סביבו למדינות זרות. וביתן בריטניה הגדולה (אדריכל: יוסף נויפלד) - האימפריה ששלטה בסחר העולמי עד מלחמת העולם השניה. הביתן שינה לגמרי את צורתו. ומה שנותר ממנו זה בעיקר תמונות וזכרונות, ממש כמו האימפריה לשעבר של הוד מלכותה.

ביתן בריטניה הגדולה החדש, בצילום משנת 1934 מתוך אוסף מאטסון.

ביתן בריטניה הגדולה בצילום של רודי וייסנשטיין. צולם בשנת 1937 מגג ארמון תוצרת הארץ. ברקע בצד ימין נראית שכונת פועלים ג'.

ביתן בריטניה הגדולה בבנייה. אדריכל: יוסף נויפלד. צילום: יצחק קלטר.

הרחבה בחזית ביתן בריטניה הגדולה.

נמל תל אביב ושולי מתחם יריד המזרח. גלויה מסוף שנות השלושים בהוצאת פלפוט. בתחתית הצילום נראה ביתן בריטניה הגדולה.

..

ערכים בסביבה

.

יריד המזרח Levant-Fair

הביתן הבולגרי (גלידה מונטנה)

ביתן האשה (הביתן הנורבגי) ביריד המזרח

נמל תל-אביב