גן מאיר מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

בעשירי במרץ 1944- ביום הולדתו העברי ה-83 של מאיר דיזנגוף - נחנך סופסוף גן מאיר בתום סאגה שנמשכה 13 שנים. תחילתה ב- 10 במרס 1931 עת הוחלט במועצת העיר שבמלאת 70 שנים להולדתו של ראש העירייה יוקם גן על שמו. הביצוע התמהמה עד כי כחודשיים לפני מותו בשנת 1936 ביקש דיזנגוף, להפסיק ולטפל בנושא, מאחר והגן זכה ללעג מצד הציבור. הגן תוכנן לראשונה על ידי אדריכל הנוף אהרון הלוי, אך תכניתו לא יצאה לפועל והגן נבנה לפי תכנון של הגנן העירוני אביגדור משל ומהנדס העיר יעקב בן-סירה. בסופו של דבר נחנך הגן יותר מעשור לאחר ההחלטה על הקמתו. במשך השנים בוצעו בגן עבודות שיקום ופיתוח וחלו בגן שינויים שונים – עציו דוללו ונוספה בו תאורה עקב חשש ממעשי אלימות. במקום המדשאה רחבת הידיים שבמרכזה מזרקה יש היום בגן ברֵיכת פרחי מים גדולה. גינת כלבים הוקמה בשטח בו היה אמור להיבנות קולנוע גן מאיר. חלקו הצפוני של הגן, בסמוך למשעול יעקב ולבתי שכונת נורדיה, נכלל בעבר בשטח משק הפועלות ברחוב הכרמל.

במשך השנים בוצעו בגן עבודות שיקום ופיתוח וחלו בגן שינויים שונים – עציו דוללו ונוספה בו תאורה עקב חשש ממעשי אלימות. במקום המדשאה רחבת הידיים שבמרכזה מזרקה יש היום בגן ברֵיכת פרחי מים גדולה, והוקמה בו גינת כלבים. הגן חודש על ידי משרד אדריכלות הנוף מוריה-סקלי. תוך רצון לשמור על רוח הגן ועל החזות ההיסטורית שלו. באפריל 2002 נערך טקס "חנוכת גן מאיר המחודש" במעמד ראש העיר, רון חולדאי, ב-10 בינואר 2014 נחנכה בגן האנדרטה לזכר חברי קהילת הלהט"ב שנרצחו בשואה.

בטקסט המקסים שנכתב במהלך אותה התקופה מבטא נתן אלתרמן אופטימיות שעוד נזכה בזקנתנו להלך בשבילי הגן.

"אם נזכה והזמן המהיר / לא יאמר לנו פתע הרף!

עוד נלך, ידידי, בשבילי גן-מאיר / נשענים על מקלות עת ערב

נהלך בין עצים ירוקים, שדרורי תל-אביב בם תסערנה

וזקנינו יהיו ארוכים / הוי, וכל עצמותנו תאמרנה..."

השדרה המרכזית בגן מאיר. צילום: זולטן קלוגר, 1946.

בעשרה במרץ 1944, ביום הולדתו העברי ה-83 של מאיר דיזנגוף, נחנך סופסוף גן מאיר.

השטח עליו ינטע גן מאיר. ברקע נראה בית חינוך עובדים. צילום משנת 1937. מדי חורף הפך המקום לשלולית מים גדולה, שזכתה לכינוי "אגם מאיר", למורת רוחו של דיזנגוף שציפה לראות את הגן הנקרא על שמו נפתח עוד בחייו.

גן מאיר בשנת 1945. צילום של פאול גולדמן. מימין נראה בית דב הוז של הנוער העובד. משמאל, בית גאולה של הציונים הכללים. תודה לשמוליק תגר.

סוף שנות הארבעים. בשמאל הצילום (גינת הכלבים כיום) היה אמור להיבנות קולנוע גן מאיר.

גן מאיר על גבי גלויה. מבט מרחוב המלך ג'ורג' לכיוון מערב.

.

ערכים בסביבה

.

בית החלוצות

בית ויצ"ו (בית זילנדיה החדשה)

משק הפועלות ברחוב הכרמל

בית דב הוז (המרכז הגאה)