בית יהלום / בית תבורי מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

רחוב שולמית הוא אחד מארבעה רחובות שנקראו על שם נשים גיבורות מהמקורות. ארבעה רחובות שתוכננו להקיף לפי תכנית גדס את הגן ע"ש מלכה ויהודה אפשטיין הידוע יותר בשם גינת רות. כל זה, לא רחוק מכיכר צינה דיזנגוף, ובסמוך לשכונת יעקב. ברחוב זה במגרש בגוש 6903 חלקה 284, בנה בשנת 1933 ברוך יהלום את ביתו. הבית שנבנה בסגנון הבינלאומי היה בית חד קומתי בן 8 חדרים ותוכנן על יד האדריכל פנחס היט (1888-1949).

את בית יהלום שניצב בעבר ברחוב שולמית מספר 7 החליף בשנת 1957 בית תרבות של מועצת פועלי תל אביב-יפו שנועד לשמש "כמרכז תרבותי ומפגש לפועלי תל אביב ולאינטליגנציה העובדת". על פי עיתונות התקופה (הבקר, 28 באוגוסט, 1957), היה זה "המבנה ה-33 של מועצת פועלי תל אביב" והוא הוקם לצורך הידוק הקשרים בין מועצת פועלי תל אביב יפו לבין רבבות הפועלים בעיר.

המבנה בן שלוש קומות שנבנה על ידי סולל-בונה תוכנן על ידי האדריכל ישעיהו ביקל שתכנן גם את גימנסיה הרצליה "החדשה" ברחוב ז'בוטינסקי בשותפות עם האדריכלית לאה גינזבורג (משרדם ברחוב רמברנדט 14). מדובר במבנה מרשים בן שלוש קומות על עמודים כשבמרכז החזית טור מרפסות רחבות ובשני הצדדים נטולי החלונות מסודרות לבני סיליקט והכל בתוך מסגרת סביב חזית הבניין מעל הכניסה. בית התרבות נחנך בטקס חגיגי בספטמבר 1957 במעמד שר החינוך זלמן ארן (1899-1970), מזכיר ההסתדרות פנחס לבון (1904-1976) ומכובדים נוספים. הבית נקרא נקרא על שם אפרים תבורי (1900-1957), מהדמויות הבולטות במועצת פועלי תל-אביב וחבר כנסת בשנות המדינה הראשונות.

המבנה כלל מערכת מיזוג אוויר חדישה לתקופתה. הקומה הראשונה עוצבה כמועדון, לקומה שניה הועברה מבית ברנר הספריה ע"ש זאב ברזילי שכללה כ- 25,000 ספרים וחדר קריאה מרווח. בקומה השלישית היתה הספריה למדעי החברה והכלכלה ע"ש פרופ' מרדכי בננסון (1881-1952) וספריה מקצועית. הייחודיות של המקום הייתה שהספריות פעלו עד שעה 10 בלילה, בעוד ששאר הספריות בעיר נסגרו יותר מוקדם. מרגע פתיחתו היה בית תבורי, מרכז תרבותי מוכר, מקובל, ומרכזי בעיר. על גג הבית ובו מקום ל-400 מושבים התקיימו 'לילות שבת' המסורתיים של מועצת פועלי תל אביב-יפו עם סרטים וריקודים. המקום המה בכל ימות השבוע וביקרו בו סופרים, שחקנים, עיתונאים ואנשי פוליטיקה.

לאחר סגירת בית תבורי ומכירתו ליזמים פרטים, החלה לפעול בבניין טיסו"ם (TISOM), מבללה בינלאומית פרטית שהעניקה לבוגריה תואר שני. בהמשך החליף אותה מכון סרוונטס שמטרתו לקדם את השפה הספרדית ואת תרבות ספרד ואמריקה הלטינית בישראל. שורות לבני הסיליקט בשני צידי הבניין כוסו בסמלי המכון. בשנת 2013 מכרה ממשלת ספרד את הבניין ובשנת 2019 נהרס הבניין בן ה-62 (1957-2019). ובמקום הוקם מבנה מגורים יוקרתי שיזמיו העידו עליו: "באחד המיקומים היותר מיוחדים בעיר הלבנה של תל אביב, מוקם פרויקט יוצא דופן בכל קנה מידה, המשלב קלאסיות, מודרניות ואלגנטיות על-זמניים באופיים". בקיצור: במקום הבית של ברוך ובית התרבות הפועלי לשעבר יהיו דירות מגורים יוקרתיות ויקרות.

מכון סרוונטס בבית תבורי (צילום: רחל רמרז, 2009) והבית לקראת הריסתו (צילומים: הניה מליכסון, 2019).

בית מגורי יוקרה בתכנון משרד בר אוריין אדריכלים נבנה במקום בו עמדו קודם בית יהלום ובית תבורי. צילומים: עידו ששון, 2021.

.

ערכים בסביבה

.

בית פוייר ברח' יעל

שכונת יעקב

בית מורדכוביץ' (בית ספר שלמה המלך)

מלון חיים