בית שולאק מאת דני רכט

הבתים והצריפים שנבנו בשכונת שפאק (מחנה דן) בצידו הצפוני של רחוב מרמורק, מסמנים את גבולה הצפוני של השכונה הקטנה. חצרותיהם האחוריות גבלו בשטח פרדס ליטוינסקי. על מגרש מספר 5 בשכונה, הבית שכתובתו כיום היא רחוב מרמורק 3, בנה אדון יצחק חומה שני צריפים. הרשיון התקבל מהעיריה בתאריך 3 באפריל 1933. המגרש לא היה בבעלותו של חומה והוא החליף מספר ידיים.

לאדון שמואל לוין היה משרד לגביית כספים שפעל מחדר מספר 29 בבית פסאז' פנסק ברחוב הרצל. לוין ייצג בעלי קרקע ויזמים ושימש כבא כוחם במשרדי הממשלה. הוא טיפל עבורם בהשגת משכנתאות, סידור קושאנים, פרצלציות ובתשלומי מס ורקו (מס ממשלתי עבור מגרשים). בחודש אוגוסט 1934 הודיע לוין למחלקה הטכנית בעיריה כי הבעלות על המגרש בשכונת שפאק עברה מידי הבעלים הקודמים, משה פישל ברמן ויהודה לייביש וינר לידי הגברת דוברה (דבורה) שולאק. עם העברת המגרש בעזרתו של האדון לוין, במשרד ספרי האחוזה (הטאבו) ששכן בבית הממשל ביפו, החלה הגברת שולאק לקדם תכנית לבניית בית משותף על המגרש שרכשה. שולאק שכרה את שירותיהם של אברהם ברגר ויצחק מנדלבוים. משרדם ברחוב אחד העם 27 היה באותה התקופה אחד ממשרדי האדריכלות העסוקים בתל-אביב.

במגרש הקטן יחסית, 305 מ"ר שטחו, תכננו ברגר ומנדלבוים בית בן שלוש קומות (קומת קרקע, קומה א' וקומה ב'). הבית נבנה במהלך שנת 1935. בכל קומה נבנו שתי דירות קטנות יחסית. אגף אחד של הבית נבנה בסמוך לרחוב בעוד שהאגף השני נבנה בנסיגה. לצד הגינה הקטנה נסלל שביל כניסה לחדר המדרגות הנמצא בנקודת המפגש בין שני הגושים. את חדר המדרגות בבית שולאק מאירים חלונות עגולים וחלונות מלבנים אופקיים. בכל קומה יש שני חלונות (אחד מכל סוג). כנהוג אז, נבנו היסודות, הקורות והתקרות מבטון מזויין בעוד שהקירות החיצונים והמחיצות הפנימיות נבנו מלבני סיליקט.

במהלך בניית הבית התגוררה הגב' שולאק זמנית בבית מנחם שושני ברחוב העבודה 24. מנחם היה ממייסדי שכונת מרכז בעלי מלאכה ואחיו סעדיה היה איש ציבור מוכר ואף כיהן בתפקיד סגן ראש העיריה. נכון למועד כתיבת הערך (2019) ניצב עדיין בית שולאק במקומו ומראהו המקורי נשמר, מלבד מספר מרפסות שנסגרו.

בית הגב' דוברה (דבורה) שולאק ברחוב מרמורק 3. צילום משנות השלושים. תודה לשולה וידריך.

בצילום אוויר משנת 1933 (מתוך אוסף ספריית הקונגרס) נראים שני הצריפים שנבנו במגרש מספר 5, במקומם נבנה בית שולאק שנתיים אחר כך.

בית שולאק בשנת 2015. צילום: GSV.

תכנית בית שולאק לפי היתר הבניה מתאריך 25.01.1935.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת שפק (מחנה דן)

פרדס ליטוינסקי

בית שטיינפלד (דירת קירשנבוים)

בית האינוולידים / בית הכנסת מרמורק