תחנת דלק רסקין מאת דני רכט

בשנות המנדט התחלק שוק האנרגיה בין שלוש חברות שתיפקדו כסוג של קרטל: 'של', 'סוקוני ואקום' ו'מנטשף'. שלושת החברות פעלו ממתחמים בשכונת החרושת ולכל אחת מהן היתה רשת של תחנות דלק הקשורות איתה. נכון לראשית שנת 1938 פעלו בתל-אביב חמש תחנות דלק. שתי תחנות דלק של חברת 'של' ושלוש תחנות של חברת 'סוקוני ואקום'. כשלחברת 'מנטשף' לא שויכה אף תחנת דלק בעיר. מצב זה השתנה בהמשך אותה השנה.

שנות השלושים הם ימי פריחתו של סגנון הבנייה הבינלאומי בעיר. מפגש הרחובות בן-עמי, פרוג וגליקסון נמצא בלב אזור ההכרזה של העיר הלבנה. אולם נכון לראשית שנת 1937 לא התחילה בנייה במגרשים המקיפים את הצומת. בהמשך אותה השנה החלה בניית מרכז קופת חולים (המרכז לקבלה כיום) במגרש שמדרום לצומת ושנה אחר כך נבנתה תחנת הדלק 'מנטשף' הראשונה בעיר במגרש שממזרח לצומת. קפה מועדון בוסתן נבנה רק באמצע שנות הארבעים במגרש שממערב לצומת. פעילותן של שלוש תחנות דלק לצד ציר של פחות מחצי קילומטר (נכון לסוף שנות השלושים) יכולה להעיד איך תוך שנים ספורות במהלך אותו עשור הפכה סביבת רחוב דיזנגוף לאזור מרכזי בעיר.

בשנת 1947 הועברה פעילות 'מנטשף' בארץ-ישראל לידי תאגיד האנרגיה 'אסו' (Esso) ותחנות הדלק של 'מנטשף' החלו לפעול תחת מותג זה. לחברת האם של 'אסו' היתה פעילות עסקית נרחבת במדינות ערב והפעילות בישראל הקשתה עליה לעמוד בכללי החרם הערבי. באמצע שנות החמישים נמכרו עסקי האנרגיה של אסו' (Esso) והנכסים בישראל לידי חברת דלק. כך גם התחנה ברחוב בן-עמי שהיתה ידועה כתחנה של האדון רסקין. הבעלים נחום רסקין התגורר אז בבניין בו פעל שוק רסקו (רח' פנקס 31-33 פינת ברנדייס 2). במהלך שנות השמונים נסגרו שתי תחנות דלק אחרות בסביבה (בפינת רח' גורדון ובפינת רח' אסתר המלכה) אולם תחנת הדלק רסקין המשיכה לפעול (כמו גם תחנת הדלק בחניון הכיכר) אל תוך האלף החדש.

בשנותיה האחרונות תויגה התחנה כתחנת דלק 'מנטה' - מותג חנויות הנוחות של חברת דלק. אך בהמשך, לאחר יותר משמונים שנות פעילות, הושבתו משאבות הדלק והתחנה נהרסה לטובת בית מגורי יוקרה שבנייתו הושלמה בשנת 2021. פרוייקט 'פרוג 2' שתוכנן על ידי משרד בר-אוריין אדריכלים כולל בין השאר דופלקס גג בשטח של 385 מ"ר עם בריכת שחיה במפלס העליון. ודירות דופלקס גן עם חצרות אנגליות במפלס המרתף.

תחנת הדלק ברחוב בן-עמי. צילום מסוף שנות הארבעים (מתןך אוסף זוננפלד, בית התפוצות).

שנות השישים. תחנת הדלק רסקין ותחנת מוניות בן-עמי שפעלה ממול.

בשנת 2021 הושלמה בניית בית המגורים היוקרתי שהוקם בשטח בו פעלה תחנת הדלק. צילומים: עידו ששון, 2021.


ערכים בסביבה

.

כיכר צינה דיזנגוף

מרכז קופת חולים (המרכז לקבלה)

בית ארלוזורוב. תיאטרון אהל

קולנוע חן