שכונת המעביר (שכונת פועלים י"א) מאת דני רכט

בשנת 1923 החל לפעול בעיר קו האוטובוס הראשון של גלי אביב שמסלולו החל ברחוב יהודה הלוי והסתיים ברחוב מרכז בעלי מלאכה. בשנת 1928 התאחד ארגון גלי אביב עם קואופרטיב המעביר והשירות החדש נקרא גלי המעביר. שכונת הפועלים י"א ההסתדרותית הוקמה באמצע שנות השלושים עבור חברי הקואופרטיב על מגרש חולי בגודל של 43 דונם ונבנתה סביב הרחובות פראג, וילנה ופרנקפורט בבתים פרטים בני קומה אחת. בנוסף לחברי קואופרטיב התחבורה, השתכנו במקום גם כמה מעובדי נמל תל אביב. זאת היתה שכונת פועלים נוספת בצפון העיר וילדיה למדו בבית החינוך ע"ש גורדון. במהלך הזמן נהרסו או הורחבו רוב הבתים המקוריים.

השכונה נבנתה בצמוד למוסך המרכזי החדש של המעביר בין השכונה לרחוב ארלוזרוב לו הוקצו 8 דונם מאדמות השכונה החדשה. קודם לכן, פעל המוסך המעביר ברחוב הגדוד העברי בסמוך לשכונת צ'לנוב א' בבניין שנשתמר. במקום מוסך דן הותיק שנהרס נבנה מגדל יוקרה בן 29 קומות, עם נוף לים ומחירים בשמיים.

אגב, שנים מאוחר יותר הקימו חברי הקואופרטיב גם את שכונת יד המעביר מעבר לירקון. ועם המעבר לשם דן שונה גם שם השכונה החדשה לשיכון דן.

שכונת המעביר. רחוב פראג 14 פינת רחוב ז'בוטינסקי. שנות ה-30. באדיבות חגי באר.

לפי תכנית ראשונית לשכונה מאת אריה שרון, היה אמור גראג' המעביר להתמקם בחלקה הצפוני של שכונת המעביר (כיום, רחוב ז'בוטינסקי). בהמשך אושרה תכנית אחרת והגראג' נבנה בחלק הדרומי, בסמוך לדרך סומייל (רחוב ארלוזורוב). אגב, כביש הירקון בתכנית הוא רחוב דיזנגוף.

בית ותיק ברחוב פרנקפורט 4. צילום: דני רכט, 2008.

כרטיס נסיעה של קואופרטיב המעביר.

..

ערכים בסביבה

.

גראז' המעביר (מוסך דן)

בית מינץ וליימן

בית אטינגר (הבר האדום)

קולנוע ארמון דוד / בית פרג'