שכונת הפועלים אז"ר (שכונות פועלים ה' וי') מאת דני רכט

בשנת 1932 החלה בניית שכונת פועלים ה' (רחוב לוי יצחק, והקטע המקביל ברחוב סוקולוב כיום). במהלך הבניה התבשרו המתיישבים על רכישת הקרקע הסמוכה ממערב בשטח של 17 דונם (כיום רחוב מהר"ל) לטובת הקמתה של שכונת פועלים י'.

בפברואר 1934 ביקר ועד משותף של תושבי שתי השכונות את אלכסנדר זיסקינד רבינוביץ' (אז"ר) ועדכן אותו על החלטתם לקרוא לשכונה המאוחדת על שמו: "כל המוסדות מתבקשים לקרוא מעתה את שכונת הפועלים הא - יוד בשם שכונת הפועלים אזר" (עתון דבר, 12.02.1934). בימינו נמצאית השכונה השקטה במיקום מרכזי ומבוקש. הגינה בחלקה הדרומי נקראית ע"ש שרגא ודבורה נצר שהתגוררו בשכונה ואת הבתים המקוריים החליפו במהלך הזמן בתי קומות לצד וילות פרטיות.

אלכסנדר זיסקינד רבינוביץ' (אז"ר 1854-1945) היה סופר, מתרגם, מורה ומנהל הספרייה העירונית שער ציון. שנת הגעתו לגבורות (1934) צוינה בשורה של ארועים חגיגים. כן הוענקה לו אזרחות כבוד של העיר. אז"ר היה מראשי תנועת הפועלים והחזיק בפנקס החבר מס' 001 של הסתדרות העובדים. אך בשונה מרוב עמיתיו למחנה הסוציאליסטי, היה שומר מצוות וירא שמיים. על שמו רחוב בשכונת קרית שלום ומושב העובדים כפר אז"ר.

רחוב לוי יצחק בשנות השלושים. מבט לכיוון דרום.

הגינה בחלקה הדרומי של השכונה נקראית ע"ש שרגא ודבורה נצר.

בית גטר. רחוב מהר"ל 18.

הבית ברחוב מהר"ל 17 בנוי מחוץ לשטח השכונה המקורית.

רחוב מהר"ל 25. הבית נבנה על אדמת מלינוב, מחוץ לשטח השכונה. במקומו נבנה בית משותף.

ברחוב מהר"ל 21 התגורר בשנות החמישים דר' אברהם סטופ. חבר הכנסת השניה מטעם הסתדרות הציונים הכללים. ברחוב מהר"ל 6 התגורר המלחין ידידיה אדמון.

בבית ברחוב מהר"ל 1 התגורר בשנות השבעים מייג'ר ולסלי אהרון (בתמונה מהארכיון המשפחתי). קצין הצבא הבריטי בדימוס, ממייסדי שכונת הקצינים נווה דוד ומחנך לשלום ולסובלנות (לכותב שורות אלה היתה הזכות להימנות בין תלמידיו), אשר עקר מאוחר יותר לישוב היהודי-ערבי נווה שלום. מייג'ר אהרון הוא סבו של המוסיקאי דיויד ברוזה.

אז"ר מתוך חוברת הגלגל 17.2.1944.

..

ערכים בסביבה

.

בית הקבלן אפשטיין ברחוב מהר"ל

גינת דבורה ושרגא נצר

בית אטינגר (הבר האדום)

קולנוע ארמון דוד / בית פרג'